Reflektorfénybe került Rogán Antal bizalmasa: offshore cégeken keresztül zajlottak milliárdos összértékű tranzakciók

Cím: Rogán, offshore, milliárdok – egy rejtélyes üzlet felgöngyölítése

Az elmúlt időszakban ismét reflektorfénybe került Rogán Antal és környezete, ezúttal egy olyan ügy kapcsán, amelyben offshore cégeken keresztül zajlottak milliárdos összértékű tranzakciók. Az eset részleteit a 24.hu oknyomozó újságírói dolgozták fel, és az eredmény egy meglehetősen bonyolult és rejtélyes szálakkal átszőtt történetet tár fel.

A központi alakok között feltűnik Kertész Balázs és családja, akik hosszú ideje Rogán Antal bizalmasai közé tartoznak. Kertész Balázs korábban Rogán különböző politikai és üzleti tevékenységeiben is aktív szerepet vállalt, beleértve a belvárosi polgármesteri pozícióját is. Az oknyomozás során kiderült, hogy Kertész és családja érdekeltek voltak két olyan vagyonkezelő cégben, melyeknek tulajdonosává vált később egy svájci hátterű vállalat, a Green Protagonist AG.

Az eset azonban még összetettebbé válik, amikor bekerül a képbe Lian Wang, a magyar letelepedési kötvények kínai forgalmazásának egyik kulcsfigurája. Wang egy Virgin-szigeteki offshore cégen keresztül több milliárd forint értékben tőkét emelt a cégekbe, majd ezeket a tulajdonjogokat átadta a Green Protagonist-nak.

Az ügynek még egy kontextusa is van, amely visszanyúlik 2012-ig, amikor Rogán Antal kormányzati tisztviselőként a letelepedési kötvény-törvényt sürgette és hajtotta végre. Ez a törvény lehetővé tette az állampolgársággal nem rendelkező személyek számára, hogy államkötvények vásárlásával letelepedési engedélyt szerezzenek Magyarországon. Ennek a programnak a kiemelt célpontjai között voltak olyan üzleti partnerek, mint Lian Wang és cégének kapcsolatai.

Az eset nem áll távol az előző hasonló esetektől sem, például amikor Rogán belvárosi polgármesterként egy kedvezményes ingatlaneladás kapcsán Fürstner József fogorvossal került kapcsolatba, és egy ilyen ingatlanvásárlás a politikus bizalmasai között hozott létre közvetlen kapcsolatot.

Az oknyomozás folytatódik, és várhatóan további részletek derülnek majd ki az ügy hátteréről és résztvevőiről. A rejtélyes üzlet több szálát még meg kell vizsgálni, hogy teljes képet kapjunk arról, hogyan zajlottak ezek a tranzakciók és mi volt azok valódi célja.