Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője

## Jakab Zsófia: Új miniszteri biztos a kreatívipar fejlesztéséért

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kinevezte Jakab Zsófiát a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá - áll a minisztérium közleményében. Jakab megbízása február 15-én kezdődött meg, és feladatai közé tartozik az iparág fejlesztésének lehetőségeinek felderítése és a növekedési potenciál kiaknázása.

A kreatívipar egyre jelentősebb szerepet tölt be a gazdaságban, globális szinten is egyre inkább a növekedés egyik motorjaként tartják számon. A miniszter biztosától elvárják, hogy koordinálja a kreatívipari ágazat és vállalkozásfejlesztési programokat, ösztönözze a nemzetközi márkák magyarországi jelenlétét, valamint támogassa a hazai kreatívipari vállalkozások nemzetközi piacra lépését.

Jakab Zsófia korábban a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatója volt, és fontos szerepet tölt be a magyar divatiparban. Mostantól az ügynökség közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásába kerül, amelynek szakmai koordinációjáért a miniszteri biztos felel.

Jakab Zsófia Orbán Ráhel évfolyamtársa volt, évek óta dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, aminek 2022 óta igazgatóhelyettese. 2018 óta igazgatja az MDDÜ-t, fontos alakja a magyar divatiparnak.

Munkája során kiemelkedő szerepet vállalt a magyar divatipar és kreatívipar fejlesztésében és promóciójában. Kinevezése új lendületet adhat az ágazatnak, miközben tovább erősíti a kormányzati támogatás és figyelem irántuk.