Robbant a hír: Összefogtak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István bankjai - az ok elképesztő

A Mészáros Lőrinchez tartozó MBH Bank és Tiborcz Istvánhoz köthető Gránit Bank egy közös konzorciumon keresztül nyerte el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) állami tulajdonú közbeszerzését. Ennek következtében a 2021-2027-es időszakban ők lesznek az MFB Pont Plusz vállalati hálózat üzemeltetői, ahol vállalkozások igényelhetik az európai uniós fejlesztési programokból származó forrásokat. Az MBH tagbankjai, mint például az MKB, a Takarék és a Budapest Bank, korábban már együttműködtek az MFB hitelintézeti partnereként. Ebben az időszakban több mint 30 ezer kérelmet dolgoztak fel és több mint 545 milliárd forintot folyósítottak.

Illés Zoltán, az MBH Bank mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki a pályázati eredmény miatt, hangsúlyozva, hogy továbbra is lehetőségük lesz kedvezményes hitelek kínálatára az uniós forrásokból, különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A Magyar Bankholding Zrt. tulajdonosai között Mészáros Lőrinc, a magyar állam (a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül), valamint Matolcsy Ádám barátja, Száraz István is megtalálható. Az MBH fejlődését jól szemlélteti nem csak az, hogy a pénzintézet lízingcégén keresztül Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea egy 72 méteres jachton nyaralhatott, hanem az is, hogy terveik szerint hamarosan felhőkarcolókat is építenek a Róbert Károly körút és a Váci út sarkán. Emellett a Fundamenta-Lakáskassza ügyfeleinek is terveznek szolgáltatásokat nyújtani.

A szinergiák miatt nem először üzletelnek együtt a miniszterelnök veje és Tiborcz István, a miniszterelnök, mondjuk, barátja. Tiborcz István cége korábban már kapott milliárdos hitelt Mészáros Bankjától, és közös ügyletek során cserélt gazdát egy ötcsillagos szálloda is. Ezen kívül Hatvanpusztán, az Orbán család új főhadiszállásán is van közös golfklubjuk.