Robbant a vagyonnyilatkozati botrány: be kellett írnia pár kifelejtett milliót......... kész vicc az ügy....

Fazekas Sándor egykori agrárminiszternek másodszor is javítania kellett 2023-as vagyonnyilatkozatát, mert sem a céges osztalékból származó, sem a kuratóriumi tagsága után járó bevételeit nem tüntette fel abban. Ezt a hiányosságot a K-Monitor szervezet vette észre, és jelzést adott az Országgyűlés mentelmi bizottságának. Ennek eredményeként a fideszes országgyűlési képviselő beírta a 9 millió forintos osztalékot, valamint jelezte, hogy kuratóriumi tagként 1 és 5 millió forint közötti bevétele van. Az Országgyűlés honlapján már a javított verzió szerepel.

Fazekas Sándor jelenleg bruttó 2 166 217 forintot keres képviselőként. Ezen kívül 1,5 millió forintos tiszteletdíjat kap az Állatorvosi Egyetem alapítványának kuratóriumától, valamint 2023-ban 9 millió forint osztalékot kapott a cégtől.

Először hibázott Fazekas Sándor vagyonnyilatkozatában azzal, hogy 2,1 forintot vallott be készpénznek. Az elírás miatt elnézést kért, és a javított verzióban már pontosította az összeget.

A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért kampányoló civil szervezet szerint Fazekas Sándor esete is csak azt bizonyítja, hogy nincsenek következményei annak, ha valaki hiányos vagy hibás vagyonnyilatkozatot ad le. „A jelenlegi rendszert Orbán Viktor Brüsszelben Európa legszigorúbbjának nevezte, de annak, hogy Fazekas kétszer is valótlan adatokat tartalmazó nyilatkozatot adott le, semmiféle következménye sincs. Az uniós nyomásra kikényszerített új korrupcióellenes stratégia azonban előirányozza a szankciók beiktatását” – írta a K-Monitor.

A magyar vagyonnyilatkozási rendszert évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek. A fő probléma az, hogy a képviselők lényegében következmények nélkül írhatnak be bármit a dokumentumba. A nyilatkozatokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok családtagjainak nyilatkozata sem nyilvános, így azok anyagi helyzetéről sem kaphatunk valós képet.