Rogán Antal 271 millió forintot takarított meg, egyetlen év alatt, de ez még nem minden, mutatjuk a számokat, bevételeket

Orbán Viktor tartalékai megfogyatkoztak, Rogán Antal találmánya jól fial – nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

Közzétették a miniszterek és képviselők vagyonnyilatkozatait, a számok alapján rossz éve lehetett miniszterelnökünknek. Persze a nyilatkozatba mindenki azt ír, amit akar.

Mi történt? Éjfélkor közzétették a miniszterek, a képviselők vagyonnyilatkozatait. Ezek a november 1-jei állapotot tükrözik (eszerint kellett nyilatkozni). A dokumentumokat a Telex szemlézte.


Mekkora a vagyona Orbán Viktornak? Úgy tűnik, a miniszterelnök nem jól gazdálkodik a fizetésével, hiszen a novemberi állás szerint 10 millió forint volt a feleségével közös bankszámláján. Ez csaknem 4 millióval kevesebb, mint ami a legutóbbi, tavaly januári vagyonnyilatkozatában szerepelt.

Pedig miniszterelnökként bruttó 4,17 millió forintot keres, képviselői tiszteletdíja pedig bruttó 1,54 millió, azaz havonta összesen bruttó 5,7 millió forint volt a járandósága. Megjelent egy új jövedelmi kategória is a nyilatkozatban: könyvkiadásból kapott honoráriumánál a 200 és 500 ezer forint közti sávot ikszelte be.

Ki vallott be nála többet? Sokan. Néhány példa:

Rogán Antal például 271 millió forintot takarított meg, egy év alatt ez 26 millió forintos növekedést jelent. Megtakarításai egy részét, 65 milliót állampapírokra költött. Találmánya után tavaly havonta 17 milliót, azaz összesen 204 millió forintot kapott.
Lázár Jánosnak fölterületekkel lett gazdagabb, négy új földterülettel, körülbelül 25 hektárnyi szántóval. Növelte a megtakarításait is. Készpénzállományához 2 millió pluszt csapott hozzá, de a bankszámlájára is került plusz 4 millió forint.
Mire költöttek leginkább? Népszerű volt az állampapír, ebbe fektetett Rogán Antal mellett például Csák János, Gulyás Gergely, Varga Mihály is.

Kontextus. A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek-évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek. A fő probléma, hogy képviselők tulajdonképpen azt írhatnak be a dokumentumba, amit csak akarnak, következmények nélkül. A dokumentumokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság és a családtagjaik nyilatkozata sem nyilvános.