Rogán, offshore, milliárdok – egy rejtélyes üzlet került elő

A 24.hu oknyomozása alapján kiderült, hogy a Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs és családja, valamint a letelepedési kötvénybiznisz kínai kedvezményezettje, Lian Wang részt vett egy meglehetősen furcsa, offshore cégeken keresztül folytatott, közel 3 milliárdos összértékű "tranzakciósorozatban".

Kertész Balázs és családja érdekelt két olyan vagyonkezelő cégben, amelyeknek tulajdonosa egy svájci hátterű, szintén Kertészhez köthető vállalat, a Green Protagonist AG. Azonban mielőtt a Green Protagonist megjelent volna a cégekben, Lian Wang, a magyar letelepedési kötvények kínai forgalmazásának egyik kedvezményezettje, részt vett a tranzakciókban. Wang egy Virgin-szigeteki, offshore hátterű cégén keresztül nagyjából hárommilliárd forint értékben tőkét emelt a cégekben, majd azok tulajdonjogát átadta a Green Protagonist-nak.

Az eset kapcsán felidézik Rogán Antal múltját, amikor szinte egymaga nyomta keresztül a parlamenten a letelepedésikötvény-törvényt 2012-ben. Ez a törvény lehetővé tette, hogy nem EU országok állampolgárai államkötvények vásárlásával szerezzenek letelepedési engedélyt Magyarországon. A forgalmazási jogokat kiemelt célpiacon baráti cégek kapták meg, köztük Kínában a Lian Wang-féle Hungary State Special Debt Fund (HSSDF). A programból többek között Rogánhoz köthető ügyvédi irodák és tanácsadók is jelentős összegeket profitáltak.

Egy korábbi esetben Rogán polgármestersége alatt egy bizalmas, Fürstner József fogorvos olcsón vásárolt egy lakást, majd az ingatlan értékével fizetett egy másik cégbe való bekerülésért. Ezután Fürstner eltűnt a cég tulajdonosai közül, hátrahagyva az ingatlanvagyont.