Saját rendeleteit írja felül a kormány, hogy Mészáros Lőrinc cégének kedvezzen

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján Mészáros Lőrinc cégének, az R-Kord Kft.-nek 17 milliárd forint pluszpénz járt egy vasúti beruházásra előre meghatározott feltételek mellett. Azonban egy másik rendelettel a kormány egyszerűen átadta ezt az összeget, sőt még megnövelte is azt.

A kormány különrendeletet alkotott annak érdekében, hogy az R-Kord Kft. megkapja az általa kért pluszpénzt a GSM-R vasúti fejlesztés befejezésére. A 1388/2023-as számú jogszabály kimondta, hogy a kormány 17,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a beruházás befejezésére.

Ezzel a kormány felülírta saját korábbi rendeletét. Már korábban beszámoltak arról, hogy az R-Kord Kft. nem fizette ki az alvállalkozókat a GSM-R megvalósítása során, ami miatt többen le is vonultak az építkezésről. Az Építési és Közlekedési Minisztérium az "orosz-ukrán háború okozta előre nem látható költségnövekedésre" hivatkozva kért pluszforrást a befejezéshez.


A kormány májusban egy nem nyilvános határozattal megnyitotta az utat a 17 milliárd forint pluszforrásnak. Ez korábban már megtörtént más cégek esetében is, de feltételekhez volt kötve. Az ÉKM saját szakértői bizottságának kellett megállapítania, hogy a kérés jogos, és még jogosnak minősített igény esetén is legfeljebb a költségnövekedés felét kompenzálhatta az állam. Az új rendelet azonban egyszerűen előírta, hogy az eredetileg maximumként meghatározott 17 milliárdnál is kétszázmillió forinttal többet kapjon az R-Kord a beruházás befejezésére.

Ezen felül az új rendelet az R-Kordnak lehetőséget adott arra, hogy elkerülje a közbeszerzésekkel kapcsolatos problémákat, és új szerződést kössön az állammal, ami már a csökkentett műszaki tartalomnak megfelel. A beruházásból többek között kimarad a teljes dél-balatoni vasútvonal és a Budapest–Vác–Szob vonal, valamint a Budapest–Szeged és a Dombóvár–Pécs közötti szakasz.