Sokan retteghetnek: Rendszerszintű vizsgálat indul, Orbán személyesen fogja nyomon követni

Orbán Viktor: "Minden bajban van valami reménysugár"

Az elmúlt időszakban zajló eseményekről, valamint a Fidesz-KDNP államfőjelöltjéről, Sulyok Tamásról beszélt péntek reggeli Kossuth Rádió interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A beszélgetés során Orbán kifejezte részvétét az előző elnök lemondása miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden bajban van valami reménysugár.

"A tapasztalat, a jogi ügyekben való jártasság, a nemzetközi jog ismerete, a nemzetközi térben való forgolódás, és egy szakmai tekintélyt is megadó életút őt rajzolták ki" - mondta Orbán Sulyok Tamásról, aki a Fidesz-KDNP jelöltje az államfői posztra.

Az elnökválasztás körüli folyamatot ismertetve Orbán elmondta, hogy a jelölés mögött hosszú egyeztetések és véleménygyűjtések álltak. A miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy több jelölt is volt, és ez erősíti az emberek hitét saját országukban.

Az interjú során Orbán részletesen beszélt a kegyelmi ügyről is, amely az előző elnök lemondását is előidézte. Kiemelte, hogy az elnöknek kell döntenie a kegyelmi kérvényekről, és az ilyen ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkától. Orbán úgy véli, az elnökasszony által hozott döntés megbontotta a nemzeti egységet, ugyanakkor elismerte, hogy az elnökasszony hibázott, és távozott. Orbán világossá tette, hogy ilyen ügyekben nincs helye kegyelemnek.

Az interjúban szó esett továbbá arról is, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorítása várható Magyarországon. Orbán hangsúlyozta, hogy a gyerekek sze*xu*ál*is nevelése a szülők feladata és felelőssége. A miniszterelnök a migrációs kérdést is érintette, és úgy véli, Magyarország számára a migrációs nyomás sokkal nagyobb probléma, mint a gyermekvédelem területén felmerülő kihívások.

„Most át kell világítanunk az összes intézményt, hogy a mostani vezetők átmentek-e a megfelelő alkalmassági vizsgálatokon, megfelelnek-e a feltételeknek, és ez vajon mindenre kiterjedt-e” – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a vizsgálatnak ki kell terjednie az életvitelre, szexuális devianciára, pszichológiai megfelelésre is, „mert olyan emberek, akik veszélyt jelentenek a gyerekekre, nem dolgozhatnak se iskolában, se óvodában, se gyermekotthonban”.

Rendet kell tenni, rendet is fogunk tenni és személyesen is nyomon fogom követni ezt – mondta Orbán Viktor.

Az interjú során Orbán Viktor a svéd NATO-csatlakozás kérdéséről is beszélt. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország és Svédország között katonai szövetség jön létre, de hangsúlyozta, hogy mindkét ország különböző értékeket vall. A pénteki svéd-magyar találkozó témája többek között a védelmi és biztonságpolitikai együttműködés lesz, valamint a magyar soros EU-elnökségre való felkészülés.

Az interjú végén Orbán Viktor arra ösztönözte az embereket, hogy higgyenek saját országukban és annak erejében, és hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdekek védelme mindig elsődleges.