Szijjártó számára gyakran több tízmillió forintért bérelnek luxusrepülőket, mert szerinte így tudja csak időben elérni úti céljait

Orbán Viktor és Szijjártó Péter magánrepülős, luxusjachtos útjai 1 percben

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter nem csupán a honvédség repülőgépeivel utaznak, hanem időnként magángépeket is igénybe vesznek. Szijjártó Péter számára gyakran több tízmillió forintért bérelnek luxusrepülőket, mert szerinte így tudja időben elérni úti céljait. Orbán Viktor leginkább focimeccsekre használ magángépeket, amelyek a milliárdos Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthetők.

Mészáros és Szíjj Magyarország leggazdagabb emberei közé tartoznak, és gazdagságukat főként a Fidesz-kormánytól kapott állami megbízásoknak köszönhetik. Mindkét oligarchának nem csak magánrepülői, hanem luxusjachtjai is vannak, melyeken Szijjártó Péter is megfordult családjával. Az azonban nem világos, hogy Orbán és Szijjártó hogyan fizetik ezeket az utakat.

2018-ban a honvédség négy repülőgépet vásárolt, amelyek hivatalosan katonai célokat szolgálnak, ám valójában főként kormánytagok használják őket. Ugyanabban az évben derült ki, hogy Orbán egy osztrák magánrepülőgéppel ment Bulgáriába egy focimeccsre. A repülőgép Mészáros Lőrinchez köthető, és egy luxusjachttal is összhangban mozog, amely Szíjj László tulajdona.

Orbán Viktor magánrepülőgépes utazásai komoly zavart okoztak a kormánykommunikációban. Sajtófőnöke először azt állította, hogy az utakat ajándékba kapta, majd később azt közölte, hogy minden alkalommal jegyet vesznek neki. Orbán pedig kijelentette a parlamentben, hogy "30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!".

2020-ban kiderült, hogy Szíjj Lászlónak nem csak egy, hanem két luxusjachtja is van, és Szijjártó Péter egyiken nyaralt az Adrián. 2022-ben és 2023-ban újabb, még nagyobb luxusjachtokat és repülőgépeket vásároltak az oligarchák, amelyeket rendszeresen használnak különböző NER-es szereplők.

Szijjártó Péter külügyminiszter nem csak honvédségi repülőket használ, hanem gyakran bérelnek neki közpénzből több tíz- és százmilliókért külföldi luxusgépeket is. Szerinte ezekre az utakra azért van szükség, hogy időben elérje céljait, és teljes mértékben magánügynek tartja a jachton töltött nyaralásait, bár ez súlyos korrupciógyanút vet fel.atlatszo