Szlovéniában épített a magyar állam egy központot közel 300 millióból, most tök üresen áll - korábban Novák Katalin látogatására odavittek egy busznyi gyereket....

Szlovéniai Korai Fejlesztő Központ: Magyar Adóforintok Felesleges Eldobása?

Hadházy Ákos közelmúltbeli posztja alapján egy szlovéniai faluban, Radamosban található „korai fejlesztő központ” körülményeiről szóló riport felháborító képet fest a magyar közpénzek kezeléséről és a határon túli magyarok támogatásáról. Az Orbán-kormány által 276 millió forinttal támogatott intézményt 2022-ben adták át, ám az épület gyakorlatilag üresen áll, kivéve Novák Katalin látogatásakor, amikor egy busznyi gyerek érkezett.

Radamos, egy mindössze 250 fős szlovén falu, csupán két utcából áll, és messze van a központi településektől, mint Lendva. Az épület elhelyezkedése és állapota egyaránt aggodalomra ad okot: a helyiek szerint az intézmény alig látogatott, és a játszótér mellett épített garázs sem arról árulkodik, hogy prioritásként kezelték volna a gyermekek fejlesztését.

Az épület sorsa nemcsak pénzügyi körökben kelt felháborodást, hanem a magyar gyermekek korai fejlesztésével kapcsolatos problémákra is rávilágít. Magyarországon is komoly problémákat okoz a pedagógiai szakszolgálatok összeomlása és az alulfinanszírozott korai fejlesztési programok hiánya. Emellett a Bethlen Gábor Alap által határon túlra szétosztott adóforintok felhasználása sem ellenőrizhető megfelelően, ami további korrupciós kockázatokat vet fel.

A Novák Katalin látogatása kapcsán odabuszoztatott gyerekek pedig kérdéseket vetnek fel a politikai propagandagépezet működésével kapcsolatban. Az esemény jól mutatja, hogy miként használják fel a közpénzeket politikai célokra, miközben a közösség szükségletei és a tényleges fejlesztési célok háttérbe szorulnak.

Az üresen álló „korai fejlesztő központ” Radamosban tehát nem csupán pénzügyi károkat jelent, hanem rávilágít arra is, hogy a határon túli magyarok támogatása mögött milyen gyakran húzódhatnak politikai megfontolások és hiányos ellenőrzési mechanizmusok. A jelenlegi helyzet kérdéseket vet fel a közpénzek hatékony felhasználásáról és azok átláthatóságáról, valamint arról, hogy valóban a közösség érdekei állnak-e a támogatások középpontjában.

Hadházy posztja és az ezzel kapcsolatos felháborodás alapján úgy tűnik, hogy a Radamosban épített intézmény sorsa nem csupán szimbolikus, hanem konkrétan demonstrálja a határon túli magyar közösségek támogatásának dilemmáit és a közpénzek korrupciós kockázatait is.



Forrás: Hadházy Ákos facebook