Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner-Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat. Erről Fürcht Pál főügyész beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A nyomozásban szerdán tanúként hallgatták meg Varga Judit volt igazságügyi minisztert, Magyar Péter volt feleségét, aki ugyanerről beszélt egy hangfelvételen.

A főügyész szerint az ügyészségi aktákba lehetetlen belenyúlni, mert mindennek nyoma van. Eleve nem csak náluk vannak iratok, hanem több szervezetnél, például a bíróságnál.

Tudják, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám, de bűncselekményre utaló nyomot náluk nem találtak.

Az ügyészségen éjjel-nappal dolgoztak a Schadl-Völner-ügyön, „az emberek heroikus munkát végeztek”, a világ minden ügyészsége büszke lehetne arra, hogy vádat emeltek egy ilyen súlyos ügyben, mondta Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatót azután hirdették meg, hogy kedd reggel Magyar Péter, Varga Judit volt férje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt, amin a volt igazságügyi miniszter arról beszélt neki, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Varga azt is állította volt férjének, hogy már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, az ő akkori helyettesének a nyomozásról, de az államtitkár „nem hagyta abba”, Schadlt pedig azért nem lehetett megmenteni, mert Polt Péter legfőbb ügyész „nem ura a helyzetnek”.

Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. Fürcht Pál erről azt mondta, korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomozást indítottak. „Ezek a hangfelvételek egy tanúvallomás keretében le lettek foglalva, szemlézve. Tegnap is folytak nyomozási cselekmények, ma is folynak, jövő héten is fognak”. Magyar Péter felvette, hogy be kéne jönni az ügyészségre ezeket elmondani, be is hívták tanúként. „Ennél többet nem tudtunk tenni.”

A főügyész azt is mondta,

szerdán tanúként hallgatták ki Varga Juditot, azt viszont nem árulja el, miket mondott.

Fürcht szerint ha lesz eredménye a nyomozásnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt erről, részletesen. Csütörtökön is több embert hallgattak ki tanúként az ügyben, de a főügyész szerint ők nem közszereplők már, így nem nevezte meg őket.


Ezután arról beszélt, hogy a hangfelvételen hallottak közül az igaz, hogy az ügyészség független, bár ehhez hozzátette, hogy igen, van hierarchia az ügyészségen, de csapatmunkában dolgoznak. Emellett Polt Péter „sem szorul az én mentegetésemre”, mert ő tett indítványt Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére, ahogy például Boldog István és Simonka György ügyében is.

Az iratok

Ezután Fürcht áttért a nyomozás alatt keletkezett ügyészségi iratokra. Varga Judit a hangfelvételen azt állította, Rogán Antalék számukra kényes részeket kihúzattak ezekből. A főügyész szerint az ügyészséget egy külsős őrző-védő cég védi, akik látják és feljegyzik, ki megy be és ki, és tudni fognak róla, ha egy külsős ember csak úgy bement az épületbe.

Arról is beszélt, hogy a nyomozás alatt az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy segítséget kérjen más szervezetektől: rendőröket, védelmi tiszteket vonnak be, hiszen például a lehallgatásoknál „a filmekkel ellentétben nem az ügyész fülében van a fülhallgató”. Tehát az ügyészség ilyenkor már kész anyagot kap. Emellett így aztán nem csak egy irat van, több szervezetnél is vannak iratok, például a bíróságnál is.

Azt is mondta, „nagyon-nagyon örülne egy olyan szekrénynek, amiből kiesnek a bizonyítékok”, és azokból vádat lehet emelni, de ez nem így működik: helyette tanúkat hallgatnak ki, lehallgatnak embereket. A vádiratba pedig azokat az adatokat teszik be a nyomozás végén, amiket bizonyítékoknak ítélnek meg, és amikkel alá tudják támasztani a vádat.

Szerinte vannak olyan részek az iratokban, amikor „igen, hivatkozunk dolgokra”, de azokkal nem tudnak kétséget kizáró módon bizonyítani egy cselekményt, ezek tehát „természetesen nem kerülnek be a vádiratba. De ez nem azt jelenti, hogy ezek eltűnnek a süllyesztőben. A vádirat arról szól, hogy mi az, amit mi bizonyíthatónak láttunk”. De ha a vizsgálat azt hozza ki, hogy nincs bűncselekmény, vagy épp van bűncselekmény, de nem tudják azt bizonyítani, akkor az nem kerül be a vádiratba. De minden irat továbbra is nyomon követhető. „Mindenkit megnyugtatok, minden iratnak meg van a sorsa”, mondta a főügyész.

Tóni, Barbara és Ádám

„Miért nem örülünk annak, hogy kikerülnek a nyomozás alatt ilyen iratok a sajtóba? Nem azért, mert mi a sajtó ellenségei lennénk. Személy szerint azért nem örülök, mert ilyen lehallgatási anyag sok olyan embert érint, aki nem közszereplő”, másrészt sok olyan beszélgetés van, amiben az egyik ember arról beszél, mit mondott egy másik egy harmadikról, és ennek sokan hitelt adnak, mondta Fürcht, aki sok embert sajnált emiatt, amikor kikerültek az iratok.

Ezután arról beszélt, hogy több helyen megjelent a sajtóban, hogy mi az, ami kimaradt a vádiratból. „Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti”, mondta Fürcht egy bizonyos kabinetfőnököt emlegetve. Nevet nem mondott, de feltehetőleg Nagy Ádámról, Rogán Antal kabinetfőnökéről beszélt itt. Ugyanis utána felhozta azt a részletet az iratokból, amikor Schadl György egyik naplóbejegyzésében az áll, hogy Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy kocsit: „Mini cabrio leier autó elhozni Nagy Ádámhoz vinni 1 120 000 kesztyűtartóba”, áll a szövegben. Fürcht azt mondta, igen, valóban találtak pénzt a kesztyűtartóban, de ez nem jelent automatikusan bűncselekményt.

Fürcht szerint azt pedig nem az ügyészségnek kell vizsgálnia, hogy Schadl György szakmányban intézte az egyetemi vizsgákat (például Nagy Ádámnak) – azt az egyetemnek kell vizsgálnia, mondta.

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak. Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot”

– mondta Fürcht, aki szerint a nyomozás alapján bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő. Az pedig szerinte nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos terveket előad valaki másnak. Azt is mondta,

Nagy Ádám és Rogán Antal nem járt az ügyészségen, nem hallgatták meg őket tanúként olyan ügyben, ami vádemelésig jutott.

Megemlítette azt is, hogy azt is vizsgálták, amikor Schadl György egy bíró kirúgatásán szorgoskodott. A főügyész szerint ez a bíró még ma is bíró.

Szóltak nekik előre?

„Völner Pál és/vagy Schadl György tudomást szerezhettek arról, hogy nyomozás zajlik ellenük?” – kérdezte a Telex a főügyészt, aki úgy felelt: Schadl „tudomást szerzett róla szerintem, amikor őrizetbe vették őt a reptéren”.

A Telex információi szerint 2021. november 3-án a Karmelitában jelezhették Völner Pálnak, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen, erre enged következtetni az is, hogy az államtitkár ezt követően megpróbálta megszakítani a kapcsolatot a végrehajtói kar vezetőjével. A nyomozati anyagban pedig november 4-éről és november 5-ről Schadl és Völner telefonjáról egyetlen hívás leirata sincs. A főügyész erről azt mondta a Telexnek, „ebben az időszakban nem az volt a kérdés, hogy gyanúsítottak lesznek-e ezek az emberek, hanem hogy mikor”. Az ügyben egyébként zajlik most a nyomozás, tette hozzá.

Fürcht a kimaradt részekkel kapcsolatban még azt is mondta, sok ügy le lett különítve erről az eljárásról, és több újabb nyomozást is elindítottak menet közben az új tények alapján. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány nyomozás zajlik, annyit mondott: több.

Magyar szerint le kéne mondani

Magyar Péter a felvétel nyilvánosságra hozása után azt mondta, szerinte a kormánynak és a legfőbb ügyésznek nem marad más választása, mint hogy lemondjon.

Az ügyészség korábban már röviden azzal reagált a hangfelvételre, hogy szerintük az az állítás helytálló belőle, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget, ahol egyébként „a törvények uralma érvényesül”. Állításuk szerint az ügyészségi iratok „eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is,” ezek ugyanis dokumentálva vannak a keletkezéstől kezdve, és nem egy helyen tárolják őket, és megjelennek más adattárakban is, például a titkos műveleteket végző szerveknél.

Varga Judit későbbi Facebook-posztjaiban nem tagadta, hogy amiket mondott, egyébként tényleg igazak lehetnek. Csak azt állította, volt férje napok óta terrorizálta, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon. A volt igazságügyi miniszter a Facebook-posztjaiban és a szerda este adott interjújában a Schadl-Völner-ügy helyett a bántalmazásokról írt és beszélt.

A kormány részéről egyelőre csak Gulyás Gergely reagált. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rövid videójában mindössze egy kipukkadt lufiról beszélt. Bár az sem véletlen, hogy épp Magyar Péter barátjával mondatták fel ezt a reakciót.