Több mint 100 milliót vert el a református gyülekezet valamire amit sokan alig hisznek el - törvényes de etikus is?

Hadházy Ákos, a közismert magyar politikus és korrupcióellenes aktivista, a Nyíregyházi Református Gyülekezet tevékenységét vizsgálva szembesült egy meglepően nagy összeggel, amelyet az egyház "szervezeti működés hatékonyságjavítására" fordított. Az összeg, 133 millió forint, lenyűgöző, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az EU-s projekt végül semmiféle valós eredményt nem hozott, csak üres frázisokat és papírmunkát eredményezett.

Az átláthatóság jegyében közérdekű adatigényléssel sikerült beszereznie a projekt költségvetését, és Hadházy kiemeli, hogy bár a gyülekezet lassan és többszöri kérésre adta ki az adatokat, végül mégis sikerült hozzájuk jutnia. Az általa feltárt részletek egyértelművé teszik, hogy a hatalmas összeg nagy részét milyen módon és hova tették, és az egész ügy rávilágít arra, hogy miért választották meg az adott püspököt, mégpedig az Orbánhoz közel álló személyiségét, noha az egyházi szabályok szerint erre nem lett volna jogosult.


A részletek között számos megdöbbentő adat található. Például 33 millió forintot egy tanácsadó cégnek fizettek ki, amiért semmire sem vezető "szakmai anyagokat" készítettek. Emellett a gyülekezet vezetői magas fizetéseket kapva osztogatták a pénzt maguknak, míg más részén számítástechnikai eszközöket és irodai bútorokat vásároltak, továbbá drágán fizették a projektmenedzsmentet és kerekasztal beszélgetéseket.

Hadházy azzal is összehasonlítja az összeget, hogy az adományozók mennyi pénzt gyűjtöttek az erőszak áldozatainak segítésére, és rámutat arra is, hogy a gyülekezet rendelkezett perselypénzzel is, amihez képest ez az összeg hatalmasnak tűnik. A cikk végén pedig rávilágít arra a szörnyű tényre, hogy az ilyen projektekkel az egyház és az állam közötti kapcsolatok válnak nyilvánvalóvá, és arra kényszeríti az embereket, hogy súlyos árat fizessenek a tisztulásért és az erkölcsi megtisztulásért.