Több mint 200 Fülöp-szigeteki munkás jelent meg a magyarok egyik kedvenc üdülőjében - egy török vállalat foglalkoztatja őket

Hajdúszoboszló egyik híres gyógyvizes szállodája, az Aqua Blue, jelenleg olyan helyzetben találja magát, mely a helyi közösség és hatóságok széles körű figyelmét vonja magára. A város ikonikus strandfürdőjének közelségében álló szálloda ugyanis nem turistákkal, hanem külföldi vendégmunkásokkal van megtelve.

A 24.hu beszámolója szerint már hónapok óta telt házzal működik az Aqua Blue. Március végén, amikor a szerzők helyszíni riportot készítettek, körülbelül 200-220 építőmunkás foglalta el a szobákat és apartmanokat. Az érkező férfiak a Fülöp-szigetekről érkeztek, és egy török vállalat foglalkoztatja őket.

Naponta buszokkal szállítják őket a debreceni BMW-gyár építkezésére.


Ez a jelenség az elmúlt évek debreceni megaberuházásainak következménye, melyek hatására 2023-ban nagyobb számban jelentek meg a délkelet-ázsiai munkások a hajdú-bihari térségben, így Hajdúszoboszlón is.

A helyzet kiváltotta a város vezetőinek aggodalmát is. Czeglédi Gyula polgármester tavaly júliusban felszólította a szállástulajdonosokat, hogy ne fogadjanak be vendégmunkásokat, és ne alakítsák munkásszállóvá a panzióikat. Az Aqua Blue tulajdonosai azonban már tavaly nyáron leszerződtek az első csoportok fogadására, még akkor is, amikor a szállodának sem volt, és jelenleg sincs működési engedélye. A városháztól származó információk szerint az Aqua Blue honlapján "átmenetileg zárva tart" felirat szerepel, de valójában a szálloda munkásszállóként üzemel.

Az Aqua Blue ügye nem csupán egyedi esetként jelenik meg a hazai szállodaiparban. A külföldi vendégmunkások fogadása és elhelyezése, különösen az építőipari projektek kapcsán, gyakran komoly vitákat vált ki a helyi közösségekben és a hatóságokban. Ezek a helyzetek rávilágítanak a munkaerőpiac rugalmatlanságára és az egyes régiókban tapasztalható munkaerőhiányra, miközben felhívják a figyelmet a szálláshelyek üzemeltetésének szigorú szabályozására és ellenőrzésére.

Az Aqua Blue esete ismételten felhívja a figyelmet az iparág felelősségére és azokra a kérdésekre, amelyekkel a globalizáció és a munkaerő mobilitása együtt jár. A jövőben a hasonló helyzetek elkerülése érdekében a hatóságok és a szállodaipar szereplői közös megoldásokat kell találniuk a munkaerőpiaci kihívások kezelésére és a helyi közösségek érdekeinek védelmére.

nyitókép illusztráció forrás google