Tudta? Egy új rendelettel szép csendben eladhatja a kormány az Ön személyes egészségügyi adatait is a gyógyszergyáraknak

Hadházy Ákos posztját változtatás nélkül közöljük:

Tudta? Egy új rendelettel szép csendben eladhatja a kormány az Ön személyes egészségügyi adatait is a gyógyszergyáraknak is és ez csak a kisebbik baj.

A 1073/2024. (III. 28.) Korm. határozata

Magyarország 2024-2030 közötti időszakra vonatkozó ipar és technológiai cselekvési tervéről felszólítja a belügyminisztert, hogy “készítsen előterjesztést az adatalapú egészségügy üzleti modelljének továbbfejlesztésére”, és az EESZT-ben tárolt adatok -“az adatvédelmi szabályok betartása mellett”- kutatás-fejlesztési és ipari célokra történő hasznosítására.

Az Ön egészségügyi adatai a legszemélyesebb, legjobban védendő adatok közé tartoznak és ez egyáltalán nem véletlen. Képzelje el, mennyire szeretnék pl a biztosítók megtudni, hogy kivel érdemes biztosítást kötni és kivel nem…

A kormány most a titkos egészségügyi adatok tabuját kezdi döntögetni, egyelőre elvileg “csak” ipari és k+f célokkal. De a hatalmas botrányok hangos viharában figyeljünk oda nagyon, hogy a belügyminiszter milyen előterjesztést készít majd elő szép csendben az “adatalapú egészségügy üzleti modelljének továbbfejlesztéséről”!

(A határozatban amúgy vicces dolgok is vannak, pl a gyerekeket szervezetten kell majd gyárlátogatásokra vinni, mint anno a szocializmusban. Úgy tűnik ugyanis, a munkavállalók nem kapkodnak nagyon azért, hogy akkugyárakban vagy összeszerelő üzemekben dolgozzanak. A kormány piszkos stratégiája, hogy olcsó magyar munkaerővel lássa el a betelepüllt óriás gyárakat, megbukni látszik)