Újabb Balog Zoltán botrány: menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök

Balog Zoltán bizalmas körben elmondta, hogy menteni próbált egy református lelkészt is, akit el akartak vinni a rendőrök
Az azonban már nem derült ki, végül tett-e valamit a humánerőforrás-miniszterből lett püspök az ügyben.


Még március 9-én szombaton csaknem négyszáz dunamelléki lelkipásztor és főgondnok gyűlt össze a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián – tudósított korábban a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület lapja. Ebben a bizalmas közben azonban a református püspök nem csak a kegyelmi botrányról beszélt: bár a portál tudósításából kimaradt, a volt humán-erőforrás-miniszter azt is elmondta, menteni próbált egy lelkészt, akit el akartak vinni a rendőrök – derül ki a 444 cikkéből.


A portálhoz eljutott Balog Zoltán március 9-ei beszédének leirata, melyet egy hangfelvétel alapján készített valaki. Református körökben már jó ideje terjed a szöveg, a hitelességét a 444 szerint több jelenlévő, lelkész és főgondnok is megerősítette, maga Balog Zoltán sem cáfolta. Kiderül, hogy a református püspök egy olyan ügyben is fontolgatta a közbelépést, amely számos, akár bűnügyi kérdést is felvet:

„Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azokról, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből (?), hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre.”

Azzal kapcsolatban, hogy kiről és milyen pályázatról van szó, illetve mit tett végül Balog, a portál megkereste a püspököt, ám választ nem kapott.

A kegyelmi ügyben játszott szerepéről a leirat szerint Balog Zoltán azt mondta, „ha valaki úgy gondolja, hogy valaki egy konkrét ügyben, amiért valaki súlyosan megbűnhődött, méltatlan büntetést kapott, egyébként is nem úgy bűnös ember, ahogyan kimondta a bíróság – még ha ezzel ítéletet nem is kérdőjelezünk meg –, akkor az a dolga, hogy kegyelmet kérjen, ha erre van lehetősége. Hányszor tettem ezt meg az elmúlt 20-25 évben! Hogy kegyelmet kértem, segítséget kértem, megértést kértem, támogatást kértem, elnézést kértem, és mindig újra igyekeztem.”

Majd rátért arra, ki felelős még rajta kívül a botrányért:

„Emlékszem, amikor először kaptam egy ilyen üzenetet valakitől – régi szolgatársam és lelki testvérem –, hogy te vagy a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában, hát intézkedj, csináld, mondjad, kérjed! És amikor lelkipásztorként kértem, akkor – talán kevésbé figyeltetek erre – együtt (?) lelkipásztor társakkal (együtt) kértem, akiknek a nevét soha nem fogom kiadni, mert nem akarom (…?), meg iskolaigazgatóval, meg tanárokkal, meg szülőkkel, meg diákokkal, akik kiálltak egy 40 éves pedagógus pálya mellett…”

A leiratban lévő kérdőjelek vélhetően azt jelzik, hogy ott nem érthető a felvétel.

Ahogyan arról lapunk is többször írt, Balog Zoltán februárban azután volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, hogy kiderült, Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a bicskei pedofilügyben elítélt Kónya Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Azóta sokan követelték a lemondását, nemrég például 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is.