Újabb alkotmány módosítás jöhet: baloldal, gyermekvédelem, kegyelmi döntések, állami tulajdonok vagyonkezelésbe adása stb...

Kedden jelentős döntések várnak az Országgyűlés képviselőire, hiszen számos fontos jogszabály módosításáról és személyi kérdésekről szavaznak majd. Az ülés napirendje már reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A képviselők többek között szavaznak a gyermekvédelmi törvények módosításáról, amelyek súlyosabb büntetéseket írnak elő a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetői számára, valamint döntést hoznak az Alkotmánybíróság új elnökének személyéről is.

Emellett Hankó Balázs új kulturális és innovációs miniszter is leteszi hivatali esküjét. Az alaptörvény tizenharmadik módosítása, az állami tulajdonú kastélyok és kúriák sorsa, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmére vonatkozó törvényjavaslatok szintén terítékre kerülnek. A képviselők egy sűrű és eseménydús nap elé néznek, ahol az ország jövőjét befolyásoló döntéseket hoznak meg.

Miről is döntenek pontosan?:

A terjedelmes törvényjavaslat egyebek mellett tartalmaz rendelkezéseket a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról, egységes szabályozást hozna létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra és módosítja az online-szálláshely közvetítők kötelezettségeit.

A határozathozatalok között döntés lesz az Országgyűlés európai ügyek bizottsága "a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak" feltárását célzó vizsgálatáról.

A képviselők szavaznak a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslatról, amely a monopolhelyzetben lévő szereplőkkel szemben a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmét célozza.

Döntés várható a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek talál jogszabályról. A törvény állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását tenné lehetővé.

Határozhatnak az alaptörvény tizenharmadik módosításáról, amely egyebek mellett a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket.

A képviselők elfogadhatják a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítását, miszerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételes szabadságra bocsátani. A jövőben akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz. A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az Ab elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Az Országgyűlés előtt esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációért felelős miniszter.