Újabb egyház botrány: egy görögkatolikus pap ellen emeltek vádat - egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen....

Az ügyészség vádat emelt egy görögkatolikus pap ellen, akit sz*ex*uá*li*s e*rő*sz*a*k vádjával gyanúsítanak, ezt a Hajdúdorogi Főegyházmegye közleménye alapján közölte a 444. A papot korábban három gyermek is sz*ex*uá*li*s visszaéléssel vádolta meg.

Az ügyről a 444 részletesen beszámolt tavaly. Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor egy kamasz lány molesztálása miatt feljelentést tettek ellene. Bár az eljárást lezárták, az egyház áthelyezte Sz. atyát. Nem sokkal később az új helyén egy 9 éves kislány anyja is feljelentette, aki azt állította, hogy a pap zaklatta a gyermekét.

Miután egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás sz*ex*uá*li*s e*rő*sz*a*k gyanúja miatt folytatódott, és a papot bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Miután az ügy nyilvánosságra került, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke, a magyarországi görögkatolikus egyház metropolitája a 444-nek kijelentette, hogy koholt vádakról van szó, bár az egyház is vizsgálta az ügyet. Azonban e vizsgálat során csak más papokat hallgattak meg, a családokat nem.


A Hajdúdorogi Főegyházmegye közleményéből kiderült, hogy az érsek nem várt a rendőrségi nyomozás eredményére, hanem már tavaly nyáron szolgálaton kívül helyezte Sz. atyát, eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől, és felmentette a lelki vezetői beosztásából. A főegyházmegye felajánlotta támogatását és segítségét az érintett családoknak.

Egy tavaly októberi közlemény pedig azt jelzi, hogy Sz. atyát azonnal hatállyal eltiltották minden papi tevékenység végzésétől, különösen a fiatalkorúakkal való kapcsolattartástól. A főegyházmegye továbbá megelőző és tájékoztató képzéseket indított a gyermekbántalmazások megelőzése érdekében.