Újabb lombkoronasétányon akadt ki mindenki: több mint 640 millió forintból készült, súlyos szabálytalanságokat tártak fel

**Botrány a Lombkoronaház körül: Súlyos szabálytalanságok a projekt mögött**

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörűben létesült Lombkoronaház és -sétány felépítése, melyhez több mint 646 millió forintot fordítottak, most hatalmas vihart kavart. Túri Tibor, Nagykörű független polgármestere büszkén jelentette be az új létesítmény megnyitását, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány és az Európai Unió is jelentős összegeket biztosított a projekt megvalósításához.

Az épület magassága – a polgármester szerint – biztosítja, hogy az esetleges Tisza-folyó áradások ne befolyásolják a látogatók élményét. A hozzá tartozó sétány pedig egy 300 méteres útvonalon vezeti végig a látogatókat az ártéri erdőben, így egyedi és élvezetes környezetben élvezhetik a természet szépségeit.

Azonban a gyorsan emelkedő dicséretek és az elismerés hamar átfordult a kritika és a botrány felé. Az Integritás Hatóság vizsgálata komoly szabálytalanságokra világított rá a lombkoronasétány-projektek körül. A feljelentés költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodások miatt történt.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke kifejtette, hogy a vizsgálat során megdöbbentő tényekre bukkantak. Számos kedvezményezett szereplő gyanúsítottá vált az összejátszásban. A pályázatok során a jelentős túlárazás, az azonos tartalmú kérelmek és az azonos tervezők, kivitelezők bevonása mind súlyos kérdéseket vet fel a projektek hátterében. A verseny torzulása és az egyenlő bánásmód elvének megsértése szintén a vizsgálat eredménye.

A botrány rávilágít arra, hogy a közpénzek elköltése során mennyire fontos a teljes átláthatóság és a szabályok betartása. A lombkoronasétány-projekt látszólagos sikere mögött komoly etikai és jogi kérdések merülnek fel, melyek megfelelő válaszokat követelnek. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a hatóságoknak és az ellenőrző szerveknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk az ilyen típusú beruházásokra, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű visszaéléseket és biztosítsák a közpénzek hatékony felhasználását.