Újabb magyar településre érkezik akkumulátorgyár - hiába a tiltakozás, már be is adták a papírokat

## Sunwoda Hungary benyújtotta az akkumulátorgyár építéséhez kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét

A Sunwoda Hungary, melynek kínai háttere van, előrelépést jelentett be a nyíregyházi akkumulátorgyár projektjében, amelyet a cég az európai expanziója részeként tervez megvalósítani. A vállalat már benyújtotta az építéshez szükséges első környezetvédelmi engedélykérelmét, amely a terület tereprendezési és cölöpözési munkálataira vonatkozik.

Az engedélykérelem kitér a talajstabilizálásra és az épületek előkészítésére irányuló tevékenységekre is. Amennyiben az illetékes hatóságok pozitívan bírálják el a kérelmet, a tervezett munkálatok várhatóan tavasszal kezdődhetnek Nyíregyházán, a Déli Ipari Park területén.

A következő lépés a gyár környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és a teljes üzemre vonatkozó engedély megszerzése lesz. A tervek szerint az első ütemben épülő üzemrészekben a termelés két éven belül elindulhat.

Fontos megjegyezni, hogy a kérelem részletezi a gyár ivóvízfelhasználását is, melynek maximális mennyisége napi 630 köbméter lesz, ami jelentősen alacsonyabb, mint egy nagyobb közintézmény átlagos napi vízfogyasztása.


Korábban a Sunwoda Hungary és a nyíregyházi vezetés már megállapodott a levegőminőségre vonatkozó szigorú emissziós keretrendszerről. A gyárban termelendő NMP (N-metil-2-pirrolidon) kibocsátása a vállalt határértékeknek megfelelően alacsony lesz, ami a hazai és nemzetközi szabványoknak is megfelel.

A vállalat továbbá önkéntesen csatlakozik a helyi önkormányzat által kiépítendő monitoring rendszerhez, amely lehetővé teszi a környezeti adatok folyamatos nyomon követését és a nyilvánosság számára történő hozzáférhetőségét.

A Sunwoda cégcsoport egy hosszú múltra visszatekintő kínai vállalat, amely 1997-ben alakult. Termékportfóliója széleskörű, és számos zöld energiatároló technológiát kínál az elektromos járművek iparágában.

Az SEVB (Sunwoda Electronic Vehicle Battery Co., Ltd.), amely a Sunwoda cégcsoport leányvállalataként működik, az elektromos autózás terén lítium-ion technológián alapuló fejlett termékeivel vezető szerepet tölt be. A vállalat Nyíregyházán tervezi felépíteni legmodernebb európai gyárát, amely egy nagyszabású, 580 milliárd forintos beruházás része. Ennek eredményeként a régióban jelentős gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés várható.