Varga Mihály volt helyettes államtitkára is börtönbe kerülhet - 25 milliárdos korrupciós per

Minisztériumi tisztviselőkre kér letöltendő börtönt az ügyészség, mert a vádak szerint kenőpénzért cserébe EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Egykori helyettes államtitkár államtitkár is ül a vádlottak padján, a 24.hu által közzétett vádiratból pedig kiderül, hogy ő volt “Kékszakáll”.

Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára – köztük osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség abban a minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amiben februárban emeltek vádat, és amelynek vádiratát a 24.hu szerezte meg.

A cikk emlékeztet: 2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Végül idén februárban összesen 54 ember ellen emeltek vádat.

A 24.hu által megismert vádirat szerint a fővádlottak minisztériumi “tolvajnyelvet” találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, mégis kiderült, kit neveztek „Görögsalinak”, kit „Pumuklinak” és ki volt az “Öreg”. A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak.

Karsai Tamás, aki 2014-2018 között volt a Pénzügyminisztérium jogelődje, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, és akinek fedőneve a többiek beszélgetésében “Kékszakáll” volt, négy év börtönt kaphat, Barta-Eke Gyula, a BME volt kancellárja, később Palkovics László miniszterhez köthető állami cégvezető pedig öt évre kerülhet rács mögé – írja a lap, megemlítve, hogy

a vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki az uniós támogatások elnyerésére.

Az ügyészség szerint 108, EU-s forrásból finanszírozott pályázat, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett az ügyben. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A 24.hu üggyel kapcsolatos kérdéseire a Pénzügyminisztérium nem, hanem végül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium reagált, és csupán annyit:

A korrupcióval szemben zéró tolerancia van Magyarországon. Ezt az állítást bizonyítja az is, hogy az érintett dolgozók munkaviszonya – beosztástól függetlenül – azonnali hatállyal megszűnt. Itthon a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és mind a hazai, mind pedig az európai uniós források védelmében hatékonyan működik a bűnüldözési rendszer.”

A 24.hu cikke szerint a büntetőügy ötvenkettedrendű vádlottja Vancsura István kecskeméti politikus, aki leginkább Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együttműködő ügyvédként, szövetségeseként ismert. A férfit pénzmosással vádolja az ügyészség. Ő nyilatkozott a lapnak és azt állítja, a vád nem igaz, koncepciós eljárásról van szó.