Mészáros Lőrinc: Szerintem Öcsi bácsi is büszke lenne ránk

Interjút adott a Nemzeti Sportnak Mészáros Lőrinc, akit rögtön egy decemberi nyilatkozatával szembesítettek:

„Nagy visszhangot váltott ki, hogy a Puskás Akadémia karácsonyi ünnepségén kijelentette: az intézmény a világ egyik legjobb futballakadémiája. Tényleg így gondolja?”

„Fenntartom, amit mondtam, még ha sokan meg is mosolyogtak érte. Főleg olyanok, akik szerintem nem ismerik sem a nálunk zajló munkát, sem pedig azt az infrastruktúrát, amelyet az elmúlt jó másfél évtizedben szinte a semmiből alakítottunk ki” – igaz, a semmiből való kialakításhoz a költségvetés helyett a sport felé terelt tao-pénzek is kellettek, amelyekből jelentős összegekkel részesedett Felcsút.

Mészáros szerint amikor elkezdődött az építkezés Felcsúton, „a főváros közelében, de mégiscsak egy kis faluban, nagyon kevesen hittek abban, ami azóta megvalósult, hogy feltámad a magyar futball, a Puskás Akadémiáról pedig válogatott játékosok sora kerül ki.”

Az eredmények olyanok, amelyekre szerinte Öcsi bácsi is büszke lenne.


A magyar állami intézmények által 10 ezer példányban megrendelt Nemzeti Sportnak, amelynek működésére jövőre az állam 1,3 milliárd forintot ad, Mészáros megemlítette, hogy a csapadtól a válogatottságig is jutottak el játékosai.

Jelenleg egy játékosa van a csapatnak a válogatott keretében, Nagy Zsolt, aki 2019 óta 16-szor lépett pályára a nemzeti 11-ben. Márkvárt Dávid 2017 óta háromszor, Géresi Krisztián 2021 óta egyszer játszott válogatottban, de Felcsútról indult Sallai Roland is, aki jelenleg a Freiburgban játszik.


Jelenleg a bajnokságban a 4. helyen áll a Puskás Akadémia FC, amely eredetileg az utánpótlás kinevelését tűzte ki célul, jelenleg azonban inkább külföldi játékosokkal lép pályára, amit a Nemzeti Sport meg is jegyez: „Állandó vád önökkel szemben, hogy az eredmény fontosabb a nevelésnél, sok a külföldi játékos.”

Mészáros szerint a lényeg a hazai és a külföldiek közötti egyensúly: „A saját nevelésű fiatalok fejlődését is szolgálja, ha tapasztalt, náluk magasabban jegyzett futballisták, adott esetben akár külföldiek is vannak a csapatban.

Ha csak az eredmény érdekelne bennünket, mondjuk mindenáron bajnokok szeretnénk lenni, lehet, hogy még több külföldi játékost hoznánk.”


Mészáros szerint az egyensúly keresése jól halad. Szerinte a Ferencvárost nehéz megelőzni itthon, „mert két csapatra való nagyszerű játékosa van, ha kiesik egy-két kulcsember, nem viseli meg annyira, mint a többi együttest. De talán nem csak az elfogultság mondatja velem, hogy a mi csapatunk is hasonlóan erős.”