Robbant a hír: kínai naperőművek épülnek Magyarországon, kormányközeli kivitelezők is jól járhatnak a 900 milliárdos bizniszben

Legalább 2,5 milliárd dollár, azaz 900 milliárd forint értékű naperőművek telepítésére készülnek kínai cégek Magyarországon a következő évek során - áll a VSquare friss hírlevelében. A beruházás szükségességét az indokolja, hogy ezek a naperőművek kielégítenék a Magyarországra települő akku- és elektromosautó-gyárak áramigényét.

Magyarország jelenleg körülbelül 30 százalékát importált árammal fedezi. Az akkugyárak miatt az ország áramigénye várhatóan 15-25 százalékkal növekedni fog, ami azt jelenti, hogy ha nem bővítik az áramtermelést, még többet kell majd importálniuk, és fejleszteniük kell az áramhálózatot is.

A kormánynak több terv is van az áramtermelés növelésére. Tervezik a Paks I. üzemidejének meghosszabbítását, miközben folytatják a Paks II. építését. Emellett a szélerőművek építését is legalizálták, és évek óta napelemparkok építése is folyik.

Az akkugyárak mellett az ország áramfogyasztása növekszik, mivel egyre többen választják az elektromos fűtést és autókat a hagyományos alternatívák helyett. Az, hogy ez a növekedés problémát okozhat-e, vagy drágábbá teszi-e a hazai áramot, vita tárgya.


A VSquare információi szerint a kínai cégek belátták, hogy a magyar kormány nem tud annyi energiát biztosítani, amennyire nekik szükségük van, ezért saját naperőműveket terveznek építeni. Ennek értéke legalább 2,5 milliárd dollár, azaz 900 milliárd forint, és a beruházások kormányközeli vállalkozásoknak is kedvezhetnek.

Bár korábban is voltak hírek arról, hogy a kínai akkugyárak terveznek saját napelemparkokat, a 900 milliárd forintos nagyságrend mégis figyelemre méltó.