Donáth Anna partnerségben reménykedik? „Hosszú távon együtt tudnánk működni Magyar Péterrel”

Az Orbán nélküli Fidesszel viszont nem elképzelhető az együttműködés.

„A választások után derül majd ki, hogy honnan mennyi szavazót visz el Magyar Péter. 2022-ben a választások után a választók egy része olyan mélyen elkeseredett, hogy azt mondta, jöjjön bárki, akár az ördög is, csak ennek a rendszernek legyen vége. Most jött egy friss, tartalmilag még nem igazán megismert ajánlat, amire sok ember felkapta a fejét. Nem tudok hibáztatni senkit emiatt. Mi azonban nem biankó csekket kérünk a választóktól, hanem felhatalmazást, hogy folytathassuk az eddigi munkákat” – nyilatkozta Donáth Anna a hvg360-nak.

A Momentum elnöke szerint jelenleg versenytársak a Tisza Párttal az uniós választásokon, de hosszú távon együtt tudnának működni Magyar Péter pártjával. „A Momentum fellépésekor nehéz volt eldönteni, hogy a régi ellenzék vagy a kormány ellenérdekeltebb-e a sikerünkben. Magyar Péterrel sok mindenben nem értünk egyet, ilyen az orosz–ukrán háború vagy Magyarország uniós politikája. De ezeket meg fogjuk tudni vitatni. Lengyelországban sikerült eltérő értékeket valló pártoknak együttműködniük úgy, hogy nem tagadták meg önmagukat, hanem erősítették, kiegészítették egymást. Az a 2022-es recept nem működik, hogy mossunk el minden különbséget, erőltesse rá az akaratát a nagyobb a kisebbekre, és közben mosolyogjunk a színpadon, mintha mindenben egyetértenénk” – fogalmazott.

A riporter emlékeztette Donáth Annát, hogy Magyar Péter a Momentumot is a rendszer részének tekinti. „A jogos kritikát elfogadjuk, az alaptalan támadást visszautasítjuk. Ez utóbbi ebbe a kategóriába tartozik.

Mi nem a rendszer részei, hanem a lebontói vagyunk. Mi voltunk azok, akik elértük az EU-nál, hogy blokkolják a kormányhoz érkező forrásokat addig, amíg az Orbán-rendszer nem teljesít bizonyos jogállami feltételeket. Mi értük el, hogy duplájára emelkedjenek az önkormányzatok és a civil szervezetek által közvetlenül lehívható források.

Mi ketten Cseh Katalinnal többet tettünk az országért, mint az összes magyar EP-képviselő együttvéve”.

Az Orbán Viktor nélküli Fidesszel azonban nem elképzelhető az együttműködés Donáth szerint. „14 év bűnei után azokkal, akik leépítették a jogállamot, ellehetetlenítettek mindenkit, aki nem értett egyet velük, akik ránk hozták a mindent elborító korrupciót, nem lehet együttműködni” – mondta.