Kiderült hány diplomata-útlevelet osztott szét az Orbán kormány - megdöbbentő számok

A külügyminisztérium adatai szerint az elmúlt években megnőtt azoknak a diplomata-útleveleknek a száma, amelyeket olyan magyar állampolgárok kaptak, akik nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz. A minisztérium nyilvántartása alapján évente mintegy 10,000 ilyen dokumentumot állítottak ki 2019 szeptembere és 2021 szeptembere között. Ez majdnem kétszerese a 2019 előtti időszak éves átlagának, ami 1883 diplomata-útlevelet jelentett évente.

Egy 2019-es cikk már felhívta a figyelmet arra, hogy az előző tíz év során 16,952 diplomata-útlevél kibocsátása történt.


Az amerikai nagykövetség is jelezte, hogy egyes esetekben olyan magyar állampolgárokról van szó, akik diplomata-útlevéllel vízumot kérelmeztek az Egyesült Államokba, de nem láttak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem voltak hivatalosan kapcsolatban a magyar kormánnyal. A kormány nem élt a változtatás lehetőségével, és az ilyen esetekben elutasító határozatok születtek.

A diplomata-útlevéllel rendelkezők azonban nem mindig megfelelő vízumkategóriát választottak, és emiatt előfordult, hogy vízumkérelmüket elutasították. A diplomata-útlevél nem jogosítja fel a tulajdonosát automatikusan diplomatavízumra, csak akkor, ha valóban hivatalos diplomáciai feladatokat lát el.





Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján csak a külföldi kormányok tisztviselőinek adják ki a diplomatavízumot, és nem magánszemélyeknek. Ez a szabály nemcsak Magyarországra vonatkozik, hanem világszinten érvényes. A vízum elutasítása azt jelenti, hogy az illető nem a megfelelő vízumkategóriára jelentkezett, és az ügyet egy másik kategóriába kellene sorolni a megfelelő vízum kibocsátásához.