Megdöbbentő képzés indul - Egyetemi diplomát ad

A Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) egyidejűleg valósul meg a Miskolci Egyetemmel közösen életre hívott akkreditált BA-képzés a kortárs könnyűzenészek számára, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra összpontosító oktatási programja.

A Petőfi Zenei Tanács, melyet 2023-ban alapítottak férfi tagokból, elsődleges küldetésként a popkultúra "korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését" jelölte ki. A tanács hamar felvetette egy popzenei egyetem létrehozásának ötletét, melyről Németh Alajos, a Bikini együttes basszusgitárosa azt mondta:

„Olyan ötlet is van, hogy szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat.”


Ez akkreditált felsőoktatási képzést jelentene, amire Németh Alajos válasza:

„Hogyne. Nem egy zsebből kirántott, hanem valós felsőoktatási intézmény lesz. Végre egy popzeneoktatási intézmény.”


A megalakulást követően Demeter Szilárdot megkérdezték, miért nincs nő a tanács tagjai között, és válasza szerint az összetétel teljesítményalapú, nincs nemi alapú megkülönböztetés, és ő soha nem nézi a nemeket.

A PEMA névadója Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió egyik alapítója, akit a sajtóban arról is említenek, hogy rendszeresen zaklatta az iskola általában 18–23 éves diákjait, valamint több női dolgozóját és tanárát. Erről több cikk is született.