Megdöbbentő lépésre szánta el magát az MVM mert beszakadt a magyar gázfogyasztás

Az elmúlt időszakban a vállalatok gázfogyasztása emelkedett, míg a lakosságé olyannyira csökkent, hogy az ország összfogyasztása 2016 óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt. Az állami MVM jelentős mennyiségű orosz gázt vásárolt, miközben növekedett a gázexport.

A enyhe időjárás, a lakossági díjszabás átalakítása (a rezsicsökkentés-csökkentés) és a reálbér-csökkenés együttesen vezettek a magyar lakossági gázfogyasztás 2023-ban bekövetkezett kilenc éves mélypontról származó 3 milliárd köbméteres szintre. Ugyanakkor a nem-lakossági gázfogyasztás elérte az egyik legmagasabb szintet az elmúlt évtizedben, 5,5 milliárd köbméterrel. Az összfogyasztás, 8,5 milliárd köbméter, 2016 óta a legalacsonyabb szinten mozog.


Érdekesség, hogy a magyar gázimport éves szinten továbbra is körülbelül 10 milliárd köbméter körül stagnál, még annak ellenére is, hogy a magyar állami MVM valószínűleg több gázt vásárolt a Török Áramlat gázvezetéken keresztül, mint amennyit hosszú távú szerződése rögzített. Az MVM valószínűleg jelentős részét továbbértékesítette a régiós piacon, melyet az is mutat, hogy a magyar földgázexport 12 havi mozgóátlaga meghaladja a 2 milliárd köbmétert.