Módosultak a rendszerhasználati díjak - sokan megfognak lepődni

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) módosította a rendszerhasználati díjak alkalmazásáról szóló rendeletét, lehetővé téve az újonnan létesülő villamosenergia-tárolók számára az átmeneti díjkedvezményeket. A cél az, hogy ösztönözzék a villamosenergia-tároló kapacitások bővítését, ami hozzájárulhat a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növeléséhez és a megújuló energiaforrások integrációjához.

A rendeletmódosítás nem érinti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjakat, kizárólag az ipari méretű villamosenergia-tárolókra vonatkozik.

Az átmeneti díjkedvezmény részleteit a MEKH az évente közzétett rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatában fogja közzétenni. A kedvezmények érvényesítésére 2026 végéig van lehetőség.


A módosítás értelmében a kedvezményes átviteli díjat azok a legalább 0,5 megawatt teljesítményű, 2024. január 1. után létesített villamosenergia-tárolók kaphatják meg, amelyek rendelkeznek a kiegyenlítő szabályozásra vonatkozó automatikus frekvenciahelyreállítási-tartalék akkreditációval, és működésüket hiteles mérésekkel dokumentálják. A változásokkal a MEKH reméli, hogy elősegítheti az innovációt és a fenntartható energiatermelést a rendszerben.