Nyilvános dokumentumok: kiderült hány magyar család birtokolja Magyarország vagyonának harmadát

A magyarországi nettó pénzügyi vagyon körülbelül 4-4,5 ezer család kezében van, akik összesen a hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát birtokolják. A Blochamps pénzügyi tanácsadó cég alapító ügyvezetője, Karagich István szerint ezek a családok az ingatlanvagyonukon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyonnal rendelkeznek. Tehát ezek a családok nemcsak jelentős ingatlanokkal rendelkeznek, hanem a lakossági bankszámlák és értékpapír-megtakarítások területén is nagy befolyással rendelkeznek, több mint az összes 5 százaléka.

Ezen vagyon elsősorban idős, első generációs vállalkozók kezében van, akik azonban egyre inkább passzívak és nem segítik örököseiket az ötleteik megvalósításában. Emiatt a Blochamps pénzügyi tanácsadó cég egy külön kiadvánnyal segíti elő a "generációs stratégiaépítést", hogy a gazdag családok segítsék az utódaikat az üzleti terveik megvalósításában.


A Blochamps korábbi elemzése szerint az elmúlt három évben jelentős vagyonkoncentráció zajlott le Magyarországon, és ennek eredményeként 2025-re az országnak akár hétezer milliárdos és hét dollármilliárdos is lehet a vagyona.