Óriási botrány: Eltűnhet az egyik magánnyugdíjpénztár

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár Küldöttközgyűlése döntött arról, hogy kinyilvánítja szándékát a magán ág Budapest Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadásáról. A beolvadás tervezett időpontja 2024. április 1. napja. Ezáltal a Budapest Magánnyugdíjpénztár a vagyonarányosan második legnagyobb magánnyugdíjpénztárrá válhat a piacon.

A küldöttközgyűlési döntés következtében az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár magán ága, nem érintve az önkéntes ágat és tagságot, beolvadhat a Budapest Magánnyugdíjpénztárba. A Budapest Magánnyugdíjpénztár lett az új anyaszervezet a korábbi pályázat során.


Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár éves működési bevétele a tagok tagdíjbefizetéseiből, a működési tartalék részére levonható részből, a vagyonarányos költséglevonásból, a tagok adományából és a korábbi években felhalmozott működési eredmény és likviditási tartalék működésre történő átcsoportosításából származik. A változás célja a költséghatékonyabb működtetés, hogy a magán ági gazdálkodás kiadásaira a fedezet hosszú távon rendelkezésre álljon.




Az átalakulás nem érinti sem a beolvasztó, sem a befogadó magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításait, és a változással nem jár plusz fizetési kötelezettség vagy adminisztrációs teendő.

A végső döntésekre a pénztárak tényleges egyesülése, beolvadása terén a jövő év márciusában várható.

Jelenleg a piacon 4 magánnyugdíjpénztár érhető el, és tavaly mindegyiknél 9% feletti vagyoncsökkenés következett be a tőzsdei ingadozások miatt. A magánnyugdíjpénztárak vagyona jelentős részben részvényekbe van fektetve, így a kedvezőtlen tőkepiaci helyzetek jelentős veszteségeket okozhatnak. A legnagyobb magánnyugdíjpénztár továbbra is a horizont, 159 milliárd forintnyi vagyonnal. Ezt a Szövetség Nyugdíjpénztár és a Budapest Magán-nyugdíjpénztár követi. Az MBH Nyugdíjpénztár magán ága tavaly 18,7 milliárd forint vagyonnal rendelkezett. Az MBH Magán ágának beolvadásával a Budapest Magánnyugdíjpénztár vagyona 54 milliárd forintra emelkedhet, ami a második helyre emeli a nyugdíjpénztárat.