Viszlát készpénz, magyarok beadták a derekukat: olyan adatok kerültek elő a kártyás fizetésről amin sokan megdöbbennek majd

# Meglepő tények a magyarok pénzfizetési szokásairól

Az MNB friss szakmai cikkében érdekes adatokra hívja fel a figyelmet a magyarok pénzfizetési szokásairól. Az elektronikus fizetések aránya folyamatosan emelkedik Magyarországon, ami jelzi a digitális fizetési infrastruktúra és a vásárlási szokások átalakulását az elmúlt években.

Az adatok szerint 2015-ben mindössze 9 százalék volt az elektronikus fizetések aránya, míg 2022-re ez az arány már elérte a tranzakciók egyharmadát a boltokban. Ez azt mutatja, hogy egyre többen választják az elektronikus fizetési lehetőségeket a hagyományos készpénzfizetés helyett.

Az elektronikus fizetést elfogadó üzletek aránya is jelentősen növekedett az elmúlt években. Míg 2019-ben még 55 százalék volt az ilyen üzletek aránya, addig 2022-re ez az arány már 81 százalékra emelkedett. Ennek oka részben az online pénztárgépek mellett kötelezővé tett elektronikus fizetés, valamint a Covid-járvány által felgyorsított digitalizáció.

Az elektronikus fizetést nem biztosító üzletekben a vásárlások mindössze 3 százaléka, illetve az értéknek csupán 4 százaléka zajlik elektronikusan. Ez a tendencia arra utal, hogy az ügyfelek inkább azokat az üzleteket részesítik előnyben, ahol lehetőség van az elektronikus fizetésre.

A Covid-járvány alatt bekövetkezett digitális átállás nagyban hozzájárult az elektronikus fizetések arányának növekedéséhez. Az elektronikus tranzakciók aránynövekedési sebessége is magas, éves szinten 4-5 százalékponttal nőtt, ami azt mutatja, hogy ez a tendencia továbbra is erős.

Az elektronikus fizetést preferáló üzletekben történő vásárlások összértéke 38 százalékot tesz ki, és ez az arány folyamatosan növekszik. Ez azt jelzi, hogy a vásárlók hajlamosabbak többet költeni azokban az üzletekben, ahol nagyobb az elektronikus fizetések aránya a készpénzfizetésekhez képest.

Az adatok összességében azt mutatják, hogy a magyarok pénzfizetési szokásai jelentősen átalakultak az elmúlt években, és egyre inkább felértékelődik az elektronikus fizetés lehetősége a mindennapi vásárlások során.