A lakosságcsere most van! - olyan információk jöttek a magyar egyetemistákról ami hátborzongatóak...

A magyar egyetemisták több mint fele külföldön vállalna munkát - Tanulmány eredményei és gazdasági következmények

Az Eurostudent által végzett friss felmérés rámutatott arra, hogy a magyar nappali tagozatos egyetemisták több mint fele nyitott a külföldi munkavállalás lehetőségeire. Az eredmények szerint elsősorban a művészeti, informatikai és természettudományos képzéseken tanuló diákok gondolkoznak a külhoni állások megpályázásában. Ezzel szemben a pedagógusi és hitéleti képzésekre járók között alacsonyabb azok aránya, akik külföldön keresnék megélhetésüket.

Az egyetemi hallgatók külföldi munkavállalási hajlandósága különösen fontos szempont a magyar gazdaság szempontjából, hiszen az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kapott az országból történő fiatal kivándorlás problémája. Tavaly év végén készült tanulmányok szerint a 19 és 29 év közötti korosztály harmada tervezte vagy már meg is valósította az ország elhagyását, különösen azok között, akik magasan kvalifikáltak és több nyelvet beszélnek.

Az Eurostudent felmérése szerint a megkérdezett egyetemisták mintegy negyede tartósan, míg több mint egynegyede átmenetileg vállalna külföldi munkát. Csak kevesebb mint egy ötödük maradna biztosan Magyarországon. Ez az arány azt mutatja, hogy a fiatalok jelentős része nyitott a nemzetközi karrierlehetőségekre és hajlandó a mobilitásra az állásukért.

Az adatokból az is kiderül, hogy az egyes szakokon tanuló hallgatók eltérően ítélik meg a hazai munkaerőpiaci lehetőségeket. Például a pedagógus, orvosi-, egészségtudományi és informatikai képzéseken résztvevők többsége úgy érzi, hogy itthon is sikeresen tudnak elhelyezkedni. Ugyanakkor a természettudományos és művészeti képzésekre járók inkább látják vonzónak a külföldi munkavállalás lehetőségét.

Fontos megjegyezni, hogy bár sokan tervezik a külföldi munkavállalást, a gyakorlatban a gazdasági diplomával rendelkező fiatalok tudtak eddig leginkább kiváló lehetőségeket találni külföldön. Ezért kiemelten fontos lenne, hogy a magyar oktatási és gazdasági rendszer jobban felkészítse és támogassa a fiatalokat a nemzetközi munkaerőpiac kihívásaira való reagálásban. A mobilitás és az új tapasztalatok szerzése mind a fiatalok, mind pedig a hazai gazdaság számára hasznos lehetőséget jelenthet.