Magántőkealapba vándorolt 32 milliárdnyi közpénz - A magyar vállalatok támogatására hozták létre az alapot eredetileg

A magyar vállalatok támogatására létrehozott városi tőkealapok gyakorlatilag kudarcba fulladtak, noha az állam 2019-ben és 2020-ban 29 milliárd forint értékű forrást különített el számukra. Az alapokat az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. indította el hat megyeszékhelyen, egyéb vidéki támogatásokra is létrejött a Vidékfejlesztési Tőkealap.

Az állami forrásból származó városi tőkealapok eredetileg további városokra is kiterjedtek volna, de ez a terjeszkedés nem valósult meg, és az már meglévő alapok sem bizonyultak hatékony támogatónak a vállalkozások számára. A tervezett 12 éves projekt három év után csendesen megszűnt.

A MFB Csoport felügyelete alatt álló GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap létrehozásakor a hat városi és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták. Ennek részeként 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el a magántőkealapban, melyet az MFB Invest Zrt. kezel. Azt, hogy miért volt szükség az összevonásra, nem közöltek nyilvánosan azzal az indokkal, hogy a kérdések nem közérdekűek.

Ezen felül a 32 milliárd forintot nem az állami szektor kezeli, hanem a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., egy magáncég, melynek vezetői kormányközeli és fideszes kapcsolatokkal rendelkeznek. A közpénz sorsát meghatározó szempontok nem kerültek nyilvánosságra.

A városi tőkealapok közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy a hat városból négyben (Kaposvár, Veszprém, Nyíregyháza, Pécs) egy vállalkozást sem támogattak. Csak Debrecenben és Székesfehérváron osztottak ki támogatásokat, összesen 1,62 milliárd forint értékben.