van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2022-01-17
< ugrás a legfrissebb hírekhez

Szívszorító levél - Kásler Miklóstól kér segítséget a beteg kisfiú édesanyja


A kétségbeesett szülők elkeseredésükben az Emberi Erőforrások minisztériumának is üzentek.


Galó Tamás Dominik egy 4 éves 10 hónapos, cserfes, életvidám kisfiú, aki SMA 1-es betegségben szenved, ezért génterápiára, pontosabban a világ egyik legdrágább kezelésére, a Zolgensmat-ra lenne szüksége. Bár a kisfiú szülei két hónapja beadták a kérelmet a NEAK-hoz, azóta sem kaptak választ, és mostanra kezdenek kifutni az időből, mivel azt csak 21 kg-ig kaphatják a gyerekek Tomika pedig már 16kg.

Tomika édesanyja, Hornischer Anikó szerkesztőségünknek írt üzenetében jelezte, tehetetlenségükben két hete levelet írtak az Emberi Erőforrások minisztériumának, de arra azóta sem érkezett válasz.

Végső elkeseredésükben a Facebookon, kisfiúk alapítványi oldalán is megosztották ezt a levelet, hátha a közösség ereje nekik is segít. Segítsünk együtt Tomikának, hogy esélyt kapjon egy teljesebb életre!


"Tisztelt Prof. Doktor Kásler Miklós Úr!

Először is szeretnék bemutatkozni. Hornischer Anikó vagyok, egy SMA 1-es kis beteg, Galó Tamás Dominik édesanyja. Egy 4 éves 10 hónapos, cserfes, életvidám kisfiúé, akinek a jövőéről Önök fogják meghozni a döntést, amikor elbírálják a Zolgensma kérvényünket.

Mielőtt döntést hoznának, szeretnénk, ha meglátnák a számok között, mögött, magát a gyermeket is. Szeretnénk, ha tudnák, min ment keresztül eddigi kis életén és szeretnénk, ha megértenék, miért is szeretnénk, ha megkaphatná a génterápiát.

Szeretném leszögezni, hogy tudjuk, hogy nem csodaszer, tudjuk, hogy nem fog tőle holnap járni, de azt is tudjuk, hogy az élet olyan területén lehetne számára hatásos, ami bizonyosan hatalmas javulást jelentene az életminőségében, ez pedig a nyelés, a rendes táplálkozás.

A mi kisfiunkról már kétszer lemondtak. Mindkét eset hatalmas nyomot hagyott bennünk, és tudtuk, hogy nekünk kell küzdeni az életéért, mert ő igenis élni akar!

Fél éves kora előtt vettük észre a jeleket, tudtuk, hogy valami nincs rendben. Akkor mondtak le róla előszőr. Ekkor mi még nem is hallottunk az SMA-ról. A neurológus Pader-Willi szindrómával diagnosztizálta és onnan kezdve, hogy értelmileg visszamaradott lesz, nem kaptunk semmi tanácsot, csak hogy fejlesszük. Természetesen ezt el is kezdtük, de végig hittem, hittük, hogy ez nem igaz. Láttam az okos csillogást a szemében, tudtuk, hogy itt nincs vége, nem ez a végleges diagnózis.

Tíz hónapon keresztül hordtuk orvosról, orvosra, mire megkaptuk a végzetes diagnózist SMA 1-es beteg. Ekkor mondtak le róla másodszor. Egy szót nem hallottunk a Spinrazarol, a külföldi lehetőségekről. Csak arról, hogy ha nem bírjuk elviselni a terhet, adjuk őt Hospice házba és próbálkozzunk újra…

Mi nem adtuk fel, mert ilyet egy szülő nem tehet és Isten velünk volt! Rátaláltunk Belgiumban, Liegben egy gyógyszerkísérleti programra és az utolsó utáni pillanatban be is kerültünk. Tomika ott kapta meg az első négy adag Spinrazat. Ekkor volt 16 hónapos és SMA 1-es típushoz képest hihetetlenül erős, mert élni akart. Az akkor 16 hónapos kisfiunk, minden statisztikát, számot meghazudtolva önállóan vette a levegőt és nem volt szüksége szondára az étkezéshez. Felülírt mindent, amit az orvostudomány addig az SMA1-es betegeknek jósolt.

Még nagyobb szerencsénkre, amikor már kint nem kaphatta a Spinrazat, itthon épp befogadták a gyógyszert és az 5. kezelést már Budapesten kapta, ezért örökké hálásak leszünk.

Ő az a kisfiú, aki az első adag előtt, már csak a kezeit és a lábait mozgatta, ma pedig már túl 14 dózis után hihetetlen eredményeket mutat. Minden területen, kivéve a nyelést. És pont ezért kérvényeztük a váltást. Ő az a kisfiú, aki már az állást gyakorolja a gyógytornászával, az állítóban 2-3 órát áll és úgy közlekedik a lakásban, stabilan ül, és egyedül lefekszik ülésből. Ő az a kisfiú, akiről megmondták, hogy sosem fog tudni beszélni, hisz egy SMA 1-es beteg nem tud, ma pedig megszámlálhatatlan logopédia órán túl, folyamatosan beszél, be sem áll a kis szája, mint az egészséges kortársainak, viszont rengetegszer félrenyel. Minden étkezésnél rettegünk, hogy félrenyel-e, hogy fel tudja-e köhögni, hogy ha egyedül nem megy, mi időben tudunk-e rajta segíteni, vagy itt a vége. Darabosan étkezik, hisz igénye van rá, kell a fogainak, az ínyének, hogy gyakorolja a rágást, de a Spinraza ezen a területen már nem segít, hisz 14 injekció után is toporgunk e-téren. A mai napig fekve iszik cumisüvegből, mert ülve nem tud.

Ez az a pont, ahol váltani szeretnénk, dacára a Spinraza eredményeinek minden más téren, mert a Zolgensmáról bizonyított, hogy átjut a véragygáton és ezáltal jobban hat a nyelést szabályzó agyidegekre. Mindig azon az állásponton voltunk, hogy inkább álljon 1-2 évvel később, de a nyelés, lélegzetvétel biztonságos legyen, mert az elengedhetetlen az élethez.

Számtalanszor hallottuk ellenérvnek, hogy nincs rá még hivatalos összefoglaló. Tudjuk, hogy nem is lesz 1-2 éven belül, mert kevés a gyermek. Tudjuk, hogy ezt a korcsoportot egy éve kezdték oltani Németországban és mostanában Olaszországban. Viszont Tomikának nincs ideje megvárni a hivatalos adatokat, mint ahogy a Spinrazanal sem volt. Hiába látjuk pár év múlva, hogy igenis hatásos, neki már késő lesz. Ő most 16 kg és 4 éves 10 hónapos. Ezt a 16 kg-ot pedig kemény diétával, megtartóztatással tudjuk kordában tartani, egy ideig, hisz nem éheztethetjük, mert azzal az ellenkező eredményt váltanánk ki. Hiszen az izmainak szüksége van a megfelelő tápanyagra.

Viszont látjuk a kezelt családokon, hogy igenis van eredmény, csak még nincs publikálva.

Amióta kijött ez első publikáció a génterápiáról, azóta követjük. Tudjuk, érezzük, hogy ez a mi utunk. Elolvasok minden publikációt és kerestük a lehetőségeket, hogy bekerüljünk bárhol a világon egy kísérleti programba. Amikor a Strong programot leállították egy világ dőlt össze bennünk. Amikor az Európai Gyógyszerügyi Bizottság 21-kg-ban állapította meg a határt, a világ újra kinyílt előttünk. Az elmúlt pár hónapot azzal töltöttem, hogy begyűjtöttem a világ összes orvosának az elérhetőségét, aki oltott idősebb és nagyobb súllyal rendelkező gyerekeket és elküldtem a neurológusunknak. Azt a választ kaptam, hogy én, mint anya nem vehetem fel a kapcsolatot, hisz orvosi eredményeket úgysem kaphatnék, de megnyugtatott, hogy a NEAK felveszi a kapcsolatot Németországgal hivatalosan.

Kérjük, adja meg az esélyt Tomikának, a minél teljesebb élethez, mert már ő négy éve nap, mint nap felnőtteket meghazudtoló akarattal küzd a gyógytornákon, fejlesztéseken, zokszó nélkül tűri a korzettet, az állítót, megtanult kerekesszékkel és a Tommy runnal közlekedni, megtanult beszélni, pedig akkor még orvosilag esélyt sem adtak neki.

Kérjük, ne Ön legyen a harmadik személy, aki nem adja meg az esélyt és lemond róla, kérjük, hagy kaphassa meg a mi kisfiunk is Zolgensma kezelést!

Tisztelettel: Galó Tamás Dominik, Hornischer Anikó és Galó Tamás" - olvasható a szülők levelében.

Ezt olvassa mindenki:
Soha nem látott hajtóvadászat az ördög ügyvédje után: nem akárkiket kerestek meg a rendőrök információért  
Bicskanyitogató: videón a politikus aki azon nevetgél, hogy a lezárások ellenére ők karácsonyi bulit tartottak  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Durvulnak a dolgok: Ravasz húzással írná át a Btk-t Varga Judit - A vagyonelkobzás...
Óriási botrány: Orbán-győzelem plakátjával kampányol egy svéd emberi jogi szervezet
Soha nem látott hajtóvadászat az ördög ügyvédje után: nem akárkiket kerestek meg a rendőrök információért
Nemzetközi botrány: Hillary Clinton páros lábbal szállt bele Orbánba - egy autokratikus, kapzsi és korrupt vezető irányítja..
Nagyon aggódik Hillary Clinton amiatt, hogy az autoriter rezsimek egyre nagyobb teret nyernek a vil...
Nem akárki kapott kegyelmet Áder Jánostól!
Három éve, 2018-ban egy emberként állt ki az ország a párját késsel nyakon szúró Kertész ...
Lehangolóak a legfrissebb adatok: Durván megugrott a nyomorban élők száma Magyarországon...
Egymillióan élnek kevesebb mint 46 ezer forintból havonta. Elkészítette a KSH a magyar háztar...
Magyar csoda: 60 millióból kijött a nem létező, de átadott kerékpárút - igen a miénk...
Kerékpárutat és autóbusz-fordulót adtunk át Kaposhomokon – ezzel dicsekedett Facebook oldalán Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő. A 4,4 km hosszú út és a templom előt...
  
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni azért az óriási sérelemért, amelyet Franziska Tschinderle kolléganőm Orbán Viktornak okozott” - ezzel a felütéssel kezdi a Profilban megjelent szat...
  
Mi az? - milliárdokba került az adófizetőknek és most egy karcagi kisvállalkozás udvarán rohad?
A magyar állam továbbra is harcban áll a Sámándob maradványaival. Eredetileg a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja volt, de azóta is emészti a közpénzt a Sámándob. Az er...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

Szívszorító levél - Kásler Miklóstól kér segítséget a beteg kisfiú édesanyja


A kétségbeesett szülők elkeseredésükben az Emberi Erőforrások minisztériumának is üzentek.


Galó Tamás Dominik egy 4 éves 10 hónapos, cserfes, életvidám kisfiú, aki SMA 1-es betegségben szenved, ezért génterápiára, pontosabban a világ egyik legdrágább kezelésére, a Zolgensmat-ra lenne szüksége. Bár a kisfiú szülei két hónapja beadták a kérelmet a NEAK-hoz, azóta sem kaptak választ, és mostanra kezdenek kifutni az időből, mivel azt csak 21 kg-ig kaphatják a gyerekek Tomika pedig már 16kg.

Tomika édesanyja, Hornischer Anikó szerkesztőségünknek írt üzenetében jelezte, tehetetlenségükben két hete levelet írtak az Emberi Erőforrások minisztériumának, de arra azóta sem érkezett válasz.

Végső elkeseredésükben a Facebookon, kisfiúk alapítványi oldalán is megosztották ezt a levelet, hátha a közösség ereje nekik is segít. Segítsünk együtt Tomikának, hogy esélyt kapjon egy teljesebb életre!


"Tisztelt Prof. Doktor Kásler Miklós Úr!

Először is szeretnék bemutatkozni. Hornischer Anikó vagyok, egy SMA 1-es kis beteg, Galó Tamás Dominik édesanyja. Egy 4 éves 10 hónapos, cserfes, életvidám kisfiúé, akinek a jövőéről Önök fogják meghozni a döntést, amikor elbírálják a Zolgensma kérvényünket.

Mielőtt döntést hoznának, szeretnénk, ha meglátnák a számok között, mögött, magát a gyermeket is. Szeretnénk, ha tudnák, min ment keresztül eddigi kis életén és szeretnénk, ha megértenék, miért is szeretnénk, ha megkaphatná a génterápiát.

Szeretném leszögezni, hogy tudjuk, hogy nem csodaszer, tudjuk, hogy nem fog tőle holnap járni, de azt is tudjuk, hogy az élet olyan területén lehetne számára hatásos, ami bizonyosan hatalmas javulást jelentene az életminőségében, ez pedig a nyelés, a rendes táplálkozás.

A mi kisfiunkról már kétszer lemondtak. Mindkét eset hatalmas nyomot hagyott bennünk, és tudtuk, hogy nekünk kell küzdeni az életéért, mert ő igenis élni akar!

Fél éves kora előtt vettük észre a jeleket, tudtuk, hogy valami nincs rendben. Akkor mondtak le róla előszőr. Ekkor mi még nem is hallottunk az SMA-ról. A neurológus Pader-Willi szindrómával diagnosztizálta és onnan kezdve, hogy értelmileg visszamaradott lesz, nem kaptunk semmi tanácsot, csak hogy fejlesszük. Természetesen ezt el is kezdtük, de végig hittem, hittük, hogy ez nem igaz. Láttam az okos csillogást a szemében, tudtuk, hogy itt nincs vége, nem ez a végleges diagnózis.

Tíz hónapon keresztül hordtuk orvosról, orvosra, mire megkaptuk a végzetes diagnózist SMA 1-es beteg. Ekkor mondtak le róla másodszor. Egy szót nem hallottunk a Spinrazarol, a külföldi lehetőségekről. Csak arról, hogy ha nem bírjuk elviselni a terhet, adjuk őt Hospice házba és próbálkozzunk újra…

Mi nem adtuk fel, mert ilyet egy szülő nem tehet és Isten velünk volt! Rátaláltunk Belgiumban, Liegben egy gyógyszerkísérleti programra és az utolsó utáni pillanatban be is kerültünk. Tomika ott kapta meg az első négy adag Spinrazat. Ekkor volt 16 hónapos és SMA 1-es típushoz képest hihetetlenül erős, mert élni akart. Az akkor 16 hónapos kisfiunk, minden statisztikát, számot meghazudtolva önállóan vette a levegőt és nem volt szüksége szondára az étkezéshez. Felülírt mindent, amit az orvostudomány addig az SMA1-es betegeknek jósolt.

Még nagyobb szerencsénkre, amikor már kint nem kaphatta a Spinrazat, itthon épp befogadták a gyógyszert és az 5. kezelést már Budapesten kapta, ezért örökké hálásak leszünk.

Ő az a kisfiú, aki az első adag előtt, már csak a kezeit és a lábait mozgatta, ma pedig már túl 14 dózis után hihetetlen eredményeket mutat. Minden területen, kivéve a nyelést. És pont ezért kérvényeztük a váltást. Ő az a kisfiú, aki már az állást gyakorolja a gyógytornászával, az állítóban 2-3 órát áll és úgy közlekedik a lakásban, stabilan ül, és egyedül lefekszik ülésből. Ő az a kisfiú, akiről megmondták, hogy sosem fog tudni beszélni, hisz egy SMA 1-es beteg nem tud, ma pedig megszámlálhatatlan logopédia órán túl, folyamatosan beszél, be sem áll a kis szája, mint az egészséges kortársainak, viszont rengetegszer félrenyel. Minden étkezésnél rettegünk, hogy félrenyel-e, hogy fel tudja-e köhögni, hogy ha egyedül nem megy, mi időben tudunk-e rajta segíteni, vagy itt a vége. Darabosan étkezik, hisz igénye van rá, kell a fogainak, az ínyének, hogy gyakorolja a rágást, de a Spinraza ezen a területen már nem segít, hisz 14 injekció után is toporgunk e-téren. A mai napig fekve iszik cumisüvegből, mert ülve nem tud.

Ez az a pont, ahol váltani szeretnénk, dacára a Spinraza eredményeinek minden más téren, mert a Zolgensmáról bizonyított, hogy átjut a véragygáton és ezáltal jobban hat a nyelést szabályzó agyidegekre. Mindig azon az állásponton voltunk, hogy inkább álljon 1-2 évvel később, de a nyelés, lélegzetvétel biztonságos legyen, mert az elengedhetetlen az élethez.

Számtalanszor hallottuk ellenérvnek, hogy nincs rá még hivatalos összefoglaló. Tudjuk, hogy nem is lesz 1-2 éven belül, mert kevés a gyermek. Tudjuk, hogy ezt a korcsoportot egy éve kezdték oltani Németországban és mostanában Olaszországban. Viszont Tomikának nincs ideje megvárni a hivatalos adatokat, mint ahogy a Spinrazanal sem volt. Hiába látjuk pár év múlva, hogy igenis hatásos, neki már késő lesz. Ő most 16 kg és 4 éves 10 hónapos. Ezt a 16 kg-ot pedig kemény diétával, megtartóztatással tudjuk kordában tartani, egy ideig, hisz nem éheztethetjük, mert azzal az ellenkező eredményt váltanánk ki. Hiszen az izmainak szüksége van a megfelelő tápanyagra.

Viszont látjuk a kezelt családokon, hogy igenis van eredmény, csak még nincs publikálva.

Amióta kijött ez első publikáció a génterápiáról, azóta követjük. Tudjuk, érezzük, hogy ez a mi utunk. Elolvasok minden publikációt és kerestük a lehetőségeket, hogy bekerüljünk bárhol a világon egy kísérleti programba. Amikor a Strong programot leállították egy világ dőlt össze bennünk. Amikor az Európai Gyógyszerügyi Bizottság 21-kg-ban állapította meg a határt, a világ újra kinyílt előttünk. Az elmúlt pár hónapot azzal töltöttem, hogy begyűjtöttem a világ összes orvosának az elérhetőségét, aki oltott idősebb és nagyobb súllyal rendelkező gyerekeket és elküldtem a neurológusunknak. Azt a választ kaptam, hogy én, mint anya nem vehetem fel a kapcsolatot, hisz orvosi eredményeket úgysem kaphatnék, de megnyugtatott, hogy a NEAK felveszi a kapcsolatot Németországgal hivatalosan.

Kérjük, adja meg az esélyt Tomikának, a minél teljesebb élethez, mert már ő négy éve nap, mint nap felnőtteket meghazudtoló akarattal küzd a gyógytornákon, fejlesztéseken, zokszó nélkül tűri a korzettet, az állítót, megtanult kerekesszékkel és a Tommy runnal közlekedni, megtanult beszélni, pedig akkor még orvosilag esélyt sem adtak neki.

Kérjük, ne Ön legyen a harmadik személy, aki nem adja meg az esélyt és lemond róla, kérjük, hagy kaphassa meg a mi kisfiunk is Zolgensma kezelést!

Tisztelettel: Galó Tamás Dominik, Hornischer Anikó és Galó Tamás" - olvasható a szülők levelében.

Legolvasottabbak
Soha nem látott hajtóvadászat az ördög ügyvédje után: nem akárkiket kerestek meg a rendőrök információért
Bicskanyitogató: videón a politikus aki azon nevetgél, hogy a lezárások ellenére ők karácsonyi bulit tartottak
Nemzetközi botrány: Hillary Clinton páros lábbal szállt bele Orbánba - egy autokratikus, kapzsi és korrupt vezető irányítja..
Most érkezett
Az ellenzék arra készül, hogy az elrabolt vagyonokat visszaszerezze, erre kérnek felhatalmazást a magyaroktól
Új lakás helyett albérletbe kényszerült István - ugrott az előleg és az ingatlan is
Ránk figyel a világ: Izraelben perlik a Fidesz-közeli zsidók a Mazsihiszt
Kövess minket!
     
Nem akárki kapott kegyelmet Áder Jánostól!
Lehangolóak a legfrissebb adatok: Durván megugrott a nyomorban élők száma Magyarországon...
Magyar csoda: 60 millióból kijött a nem létező, de átadott kerékpárút - igen a miénk...
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
Mi az? - milliárdokba került az adófizetőknek és most egy karcagi kisvállalkozás udvarán rohad?
Thürmer Gyula: Orbán Viktor bölcsebb, mint az összes nyugat-európai politikus együttvéve,
Elképesztő látvány: óriási helyreigazítást tett közzé a kormánylap - valótlanul híreszteltük...
Néhány tucat fa**z, aki forradalmat akart játszani - kirobbant a botrány 2006-ról
Az összehívott lakosság ámulva hallgatta: a Magyar Honvédséget a térség ütőképes, modern haderejévé emelik
Kifizette a tartozást, a behajtó mégis lépett - lesújtó történet egy magyar nyugdíjasról
Érdekes dolgokat állít Magyarországról a Szíriai közszolgálati televízió
Ha meglátod mire futotta az EU-s pénzből felújított strandon hát bepis.... Ez már tényleg ciki
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU