Az év fogása: lakásmaffia tagjaira csaptak le - Amikor behozták hozzám az idős Erzsike nénit, felemás harisnyában, rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel

Semmit nem észlelt a sértettek szellemi leépüléséből, illetve személyiségzavarából, ezért nem hibázott – ezt állította az egyik, a lakások megszerzésében eljáró ügyvéd a nyomozó hatóságnak.

„Amikor behozták hozzám az idős Erzsike nénit, felemás harisnyában, rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel nála. Majd miután elkezdtünk beszélgetni és a néni két percenként megkérdezte, ki vagyok, egyértelművé vált, hogy az asszony szellemileg annyira le van épülve, hogy érdemi jognyilatkozat tételére nem képes. Így az életjáradéki szerződést sem írhatta alá, hogy azzal lemondjon a saját lakásáról” – mondta a Blikknek dr. Molnár József ügyvéd, aki az idős emberekre rászálló lakásmaffia ügyében feljelentést tett 2018 áprilisában.

Mint már megírtuk, az ügyvédnek a hatóságok felé megtett jelzése előtt pár héttel indult a nyomozás az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésével. Cikkeinkben beszámoltunk arról, hogy a bűnözők idős, szellemileg leépült emberek ingatlanjaira tették rá a kezüket. A bírósági tárgyalási szakaszban lévő ügy fővádlottjánál ráadásul egy melléképületben négy hányatott sorsú, megkárosított és a lakhatásért dolgoztatott férfira is rábukkantak a 2018-ban történt elfogáskor. Az azóta eltelt idő alatt pedig egy vádlott és két sértett meghalt.

Erzsi nénire a férje halála után szálltak rá a csalók

A lakásmaffiások bármilyen ingatlanra lecsaptak az országban, ami jó prédának ígérkezett, és nem tartotta vissza őket még az sem, ha szellemileg leépült embert kellett vagy süketnéma idős asszonyt kellett átverni. Az ügyletek lebonyolításában pedig ügyvédek segítettek nekik. Így volt az a fentebb említett Erzsi néninél is, akit az követően vittek el családtagjai az ügyvédhez, hogy az otthonában előkerült az életjáradéki szerződés, aminek a fejében a lakását neki adta egy számukra ismeretlen személynek, L. Ottónak.

Az idős asszonnyal történtekről a lapunk birtokában lévő nyomozati anyagból pontos kép rajzolódik ki. A nő férjét L. Ottó régiségkereskedés révén ismerte meg. Majd miután a férfi meghalt, L. Ottó elhatározta, hogy megszerzi a szellemileg leépült nő fővárosi, Pillangó parki lakását. A férfinak egy ügyvéd segítségével sikerült a papírokat elkészíttetnie, ellenjegyeztetnie, majd a földhivatalba benyújtania 2018 februárjában. Ezt követően nem sokkal találta meg az iratokat a néni rokona, aki azonnal ügyvédhez fordult.

A rokon a nyomozó hatóságnál megtett vallomásában is elmondta, hogy azért döbbent meg mindezen, mert Erzsi nénivel korábban megbeszélték, hogy idősek otthonában keresnek helyet a számára, illetve épp emiatt megbíztak egy ügyvédet azzal, hogy a lakásra vevőt találjon. Ezt az ügyvédet bízta meg a rokon azzal, hogy – a néni jogi képviseletében eljárva – nyújtson be fellebbezést a földhivatalnál, majd vezessék vissza dr. V. Erzsébet nevére az ingatlant.

Az ügyvéd így is tett, ám a lakásmaffia nem engedte el könnyen a megszerzett csontot: benyújtottak egy papírt Erzsi néni nevében, mondván, visszavonja a fellebbezését. Ezt ismét meg kellett támadnia az ügyvédnek, amire a kormányhivatal felfüggesztette a fellebbezés elbírálásáról a döntést, kérve, mivel vitatják a tulajdonjog bejegyzésének jogosságát, polgári per révén tisztázzák a helyzetet.

Nyomozás indult az ügyben

Az ügyvéd kollégája, dr. Molnár József pedig megtette a feljelentést a dr. V. Erzsébet sérelmére elkövetett csalás gyanúja miatt. Abban előadta, hogy a nő időskori szenilitásban szenved, szellemi leépülése miatt nem rendelkezik minimális ügyletkötésre belátással sem. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy az eljáró ügyvédnek észlelnie kellett volna a sértett mentális állapotát, és a szerződéses akarat hiánya miatt nem lehetett volna sem aláíratni a dokumentumot, sem ellenjegyezni azt.

Dr. Molnár József hozzátette: a sértett a belátási képesség hiánya miatt nem fogta fel, hogy sok tízmilliós értéket adott át L. Ottónak. Aki az életjáradéki szerződésben ráadásul olyan feladatokat vállalt, amire nem képes, ugyanis az idős asszony gondozása egy bentlakásos szobalány munkáját teszi ki.

L. Ottó egyébként nem jeleskedett az Erzsi néniről való gondoskodásban, ugyanis csak akkor kezdett az asszonyhoz rendszeresen járni, amikor megtudta, hogy az előkerült szerződés miatt a rokonok jártak a földhivatalban. Majd miután néhány napig nem találta otthon az idős nőt, aggódó bejelentést a rendőrségen arról, hogy a nénit elrabolhatták, hogy papírokat írassanak vele alá és megszerezzék a lakását. L. Ottó ezt követően értesült arról, hogy az asszonyt a rokonok elhelyezték egy idősotthonban. Ahol aztán Erzsi néni néhány hónappal később elhunyt.

A sértettet hibáztatta a csalóknak segítő egyik ügyvéd

A lakásmaffiásoknak segítséget nyújtó és a nyomozó hatóság által kérdőre vont ügyvéd azt állította, a szerződések készítésekor és ellenjegyzésekor teljesen szabályosan járt el, valamint, hogy semmit nem észlelt az idős nő szellemi leépülésére és egy másik sértett belátási képességére vonatkozóan. Az utóbbi illető, K. Attila László ügyével kapcsolatban pedig az ügyvédnő még magát a férfit hibáztatta, mondván, az a tartozásai miatt akart megszabadulni a lakásától.

Mindezt úgy állította az ügyvédnő, aki immár vádlott nyolc társával együtt, hogy a fővádlott, K. László azt mondta, az ügyvéd tudott a sértett állapotáról és azzal együtt vállalta el a munkát, amiért 600 ezer forintot kapott. Illetve, hogy pszichológus mondta ki K. Attila Lászlóról, hogy személyiségzavarban szenved és életjáradéki szerződés megkötésére belátási képességgel nem rendelkezik.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen