Varga Judit a lehallgatási botrányról: Komoly probléma lenne, ha nem lennének ilyen eszközeink, viszont ..

A miniszter szerint nem attól függ, hogy lehallgatnak-e valakit, hogy mi a foglalkozása, vagy a pártállása, hanem hogy veszélyt jelent-e az alkotmányos rendre. Ez azonban csak jogszabályban jól meghatározott módon történhet, amelyet a parlament nemzetbiztonsági bizottsága jogosult ellenőrizni.

"Magyarország egy jogállam és mint minden tisztességes állam, a 21. században rendelkezik azokkal a technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait” - így kezdte a válaszát Varga Judit igazaságügyi miniszter Brüsszelben, amikor magyar újságírók számára tartott sajtótájékoztatón felmerült a Pegasus-ügy. A Népszava azon kérdésére, hogy adott-e engedélyt ezen ügy kapcsán újságírók, vagy mások lehallgatására, a miniszter kijelentette, hogy

a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélnie.

Hozzátette, hogy a jogszabályban foglaltak alapján azt kell figyelembe venni a megfigyelés engedélyeztetésének meghozatala során, hogy magyar nemzetbiztonsági érdekek, tehát a magyar alkotmányos rend megdöntése, vagy külföldi hírszerzés gyanúja felmerült-e.

Varga Judit arról is beszélt, hogy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Úgy fogalmazott, minden államnak a jól felfogott érdeke, hogy erre megfelően felkészüljön, ilyen eszközökre természetesen minden országnak szüksége van.

Komoly probléma lenne, ha nem lennének ilyen eszközeink, viszont ezeknek a felhasznása törvényes rendben zajlik

- jelentette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a rendszer az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzése alatt működik, fél éves beszámolási kötelezettséggel. Ugyanakkor épp a Fidesz volt az, amelyik megakadályozta, hogy a testület ellenzéki elnöke összehívja a bizottságot, mert a fideszes tagok jelezték, nem fognak részt venni az ülésen, így az határozatképtelen lenne.

Az EUrologus kérdésére Varga Judit határozottan cáfolta, hogy azt kérte volna a Le Monde című laptól, hogy az erre vonatkozó kérdést és a választ töröljék az interjúból. Varga Judit kijelentette, hogy a neki ellenőrzésre megküldött szövegben benne volt a kérdés és a válasz is, a szöveget ezzel együtt jóváhagyta. Sem ő, sem a más a minisztériumban nem fogalmazott meg olyan kérést, hogy ezt nem közölhetik, mint ahogy az interjúban benne is volt ez a rész.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen