Érdemes felkészülni! Egyes élelmiszerek eltűnhetnek a boltok polcairól

Várhatóan bizonyos élelmiszerek már nem lesznek elérhetők a boltokban.

A Portfolio készített terjedelmes interjút az OTP Agrár főosztályvezetőjével, a szakértő pedig figyelmeztetett, záros határidőn belül egyes termékek eltűnhetnek a polcokról, így jobb felkészülni.

Harnóczi György megosztotta, az egyre növekvő infláció, valamint a brutálisan dráguló inputanyagköltségek tovább drágítják a termékek fogyasztói árát, sőt, bizonyos termékcsoportok esetében a globálisan szűkös kínálat miatt drágulnak folyamatosan és komoly mértékben a termékek.

A szakember úgy látja, hogy a brutális élelmiszer drágulás miatt nem kizárt, hogy bizonyos termékeknek annyira elszáll majd az ára, hogy az emberek egyszerűen nem lesznek képesek megfizetni, majd a kereslet drasztikus csökkenése nyomán lekerülnek a polcokról: ez a tendencia pedig már most elkezdődött.

A növekvő energia- és munkabérköltség hatása egyelőre kevésbé érezhető a gabona- és olajnövények esetében, egyrészt mert a költségszerkezetben jellemzően alacsony ezeknek a részaránya, másrészt a termények ára e költségeknél nagyobb mértékben nőtt. A növénytermesztők persze dönthetnek úgy, hogy például a talaj feltöltöttségétől függően kevesebb műtrágyát juttattnak ki, ezzel átmenetileg csökkentve a költségeiket, azonban az állattenyésztőknél nem mondható el ugyanez, hiszen bármennyire is drága, a takarmány, az állatokat folyamatosan etetni kell.

Tehát míg a növénytermesztő gazdaságok jövedelemhelyzete megfelelő hozamszintek esetén nem változik jelentősen, az állattenyésztési ágazatok esetében jelentős jövedelemcsökkenés várható, hiszen a takarmányárak növekedését nem tudják kompenzálni a termelői árak emelésével sem.

Ráadásul, mivel az alapanyagok drágulása mellett az élelmiszeripar egyes szakágazatai jelentős mennyiségű földgázt is használnak, a fogyasztói piacon további drágulás várható.

Drágulhat-e olyannyira egy-egy ismert termék, hogy azt már nem veszik meg a vásárlók, vagy lekerülhet-e a polcokról, mert nem lehet már gazdaságosan előállítani?

Sajnos igen, előfordul, hogy egy-egy termék annyira megdrágul, hogy az alacsony keresetű társadalmi rétegek már nem tudják megfizetni, a fogyasztáscsökkenés hatására pedig le is kerül a polcokról. Már most is megfigyelhető, hogy egyes termékek iránt jelentősen csökken a kereslet. (...) Fontos azonban azt is látni, hogy

"a húsok esetében az árstop ellenére a kereslet sokkal meredekebben csökken az árak növekedésének hatására, mint a kenyér vagy a liszt esetében."

Magyarország jóval több élelmiszert és élelmiszer alapanyagot állít elő, mint a hazai szükséglet, ezért nálunk nem kell attól tartani, hogy alapélelmiszerek esetében hiány alakulna ki. Sokan a napraforgó étolajat szokták említeni, de ebből a termékből is jóval nagyobb az előállítás, mint a belső fogyasztás.

Hiány esetleg olyan terméknél alakulhat ki, amiből nem vagyunk önállóak és behozatalra szorulunk. Ebbe a körbe tartozik például a rizs vagy a burgonya, de meg kell jegyezni, ezek esetében is viszonylag egyszerűen helyettesíthető termékről van szó.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....