Hollik István úgy tudja, a magyaroknál „beindul az életösztön”, ha bőrükön érzik a magas rezsi veszélyét

Hollik elmondta, ő maga is spórolni fog.

Rezsiről, inflációról, választásról vitázott péntek délután Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranzit fesztiválon, írja a Telex.

Ezen a rendezvényen politikusok vitáznak vagy tartanak előadásokat. A lap személyesen is részt akart venni az eseményen, meg is próbáltak rá regisztrálni, de azt a választ kapták, hogy

“rendezvényünk a médiapartnereinken keresztül sajtónyilvános”.

Ennek értelmében, ez azt jelenti, hogy a Hír Tv-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott.

A Hollik-Jámbor vita témája az “Erősödik vagy gyengül – Vita a magyar eredményekről” volt, de ahogy Rétvári Bence államtitkár és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester csörtéjében is, úgy itt is az áprilisi országgyűlési választásokkal kezdődött a beszélgetés.

Jámbor András azt mondta, valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy neki nem tetszik a választási eredmény, de azt gondolja tisztességesnek, hogy elfogadja a kétharmados Fidesz-KDNP-eredményt. A moderátor, Kárász Róbert rögtön gyurcsányos kérdéssel indított, és Jámbort akarta különféle Gyurcsány-idézetekre reagáltatni, de Jámbor szerint

nem ezért jöttek ide.

Hollik azt mondta, a választási eredmény az emberek véleményét tükrözi az elmúlt négy-tizenkét évről, ezeket az éveket pedig Hollik “nemzeti, szuverenista, keresztény-demokrata szemszögből” nézi.

Kárász felhozta az országgyűlési választásokkal egy napon tartott, “gyerekvédelminek” nevezett népszavazást is, mire Jámbor András úgy reagált: minden kérdés, amit feltesz, “a Fidesz tematikájához kapcsolódik”. A párbeszédes politikus elmondta, ő károsnak tartja, hogy a szexuális felvilágosítást ki akarják tiltani az iskolákból, de egyébként nem ért egyet azzal, hogy tizennyolc év alatti gyerekek nemátalakító műtéten essenek át, de

nem is tud erre példát hozni Magyarországról.

Hollik minderre azt közölte, örül, hogy valamiben egyetértenek. Szerinte csak fel kell menni a Netflixre vagy az HBO Maxra, és láthatjuk, hogy a gyereknek szánt műsorok között is van olyan, hogy melegséget ábrázolnak benne 18-as karika nélkül, és ő nem tartja helyénvalónak, hogy ezek a streamingszolgáltatók érzékenyítsenek.

Jámbor András kitért arra, hogy egyébként lehet azt mondani, hogy soha ennyien nem szavaztak népszavazáson, ami végül érvénytelen lett, de ne feledjük el, hogy a referendum egy napon volt az országgyűlési választásokkal, és “itt durva mozgósítás volt”.

A vita során szóba került az is, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. Hollik itt elismételte a kormány rigmusait, miszerint ez a pénz nem könyöradomány, hanem ez jár Magyarországnak, a magyar állam pedig küzd a korrupció ellen. Jámbor András itt megjegyezte: “nagyon-nagyon kéne”, hogy ez a pénz minél előbb megjöjjön.

A két politikus hosszasan beszélt a rezsiről és az inflációról is. Hollik nem volt rest, fel is tette kérdését Jámbornak:

“Mi más okozná az inflációt, ha nem a háború és az elhibázott szankciók? Semmilyen más értelmes oka ennek nincs, csak ezek”

— jelentette ki Hollik.

Jámbor emlékeztetett: könnyű azt mondani, hogy mindennek a háború az oka, de régóta tart már a világgazdasági válság, nem a háború kitörése óta. Ráadásul azt se lehet mondani, hogy az uniós szankciók okoznak Amerikában inflációt, hiába állítja azt a kormány, hogy itthon a “brüsszeli szankciók” okozzák a válságot. Jámbor ezután visszakérdezett: ha csak a háború az infláció oka,

akkor miért vezette be a kormány fél évvel annak kitörése előtt az élelmiszer-árstopot?

Jámbor András kérdésére válasz nem érkezett.

Jámbor ezután felemlegette Orbán Viktort, aki nemrég arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy aki az átlag felett fogyaszt, az csökkentse a fogyasztását, vagy keressen többet?

Hollik erre úgy reagált,

“ilyenkor az életösztön beindul”,

hozzáfűzte, ő maga is azt fogja csinálni, hogy kevesebbet fogyaszt, hamarabb lekapcsol dolgokat. Szerinte a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája jó, és “egyetlen rezsicsökkentett forintot sem fog elveszíteni senki”, a feltöltőkártyások sem. Jámbor erre elmondta: csak meg kell nézni, a magyar fizetések euróban mennyire számítanak versenyképesnek.

Jámbor András a vita végén egyébként felhívta Hollik figyelmét arra, hogy ő huszonhárom éves volt 2010-ben, így nem állja meg a helyét, amikor Hollik őt Gyurcsánnyal összekötve emlegeti azzal, hogy “amikor ti kormányoztatok”. Hollik szerint azonban ezt Jámbornak el kell viselnie, mert – mint fogalmazott – ő Gyurcsány szövetségese.

Videó:







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen