Nemzetközi botrány: Terjedelmes összeállítást közölt a New York Times Orbán...

Terjedelmes összeállítást közölt a New York Times, hogyan próbálja befolyásolni Orbán Viktor az amerikai közvéleményt, hogy elfedje a magyar jogállamiság leépítését, és támogatókat szerezzen a rendszerének

– szúrta ki a világhírű amerikai lap cikkét az Amerikai Népszava.

Az írás szerint Orbán dollármilliókat költött az elmúlt 10 évben a magyar adófizetők pénzéből olyan lobbitevékenységre, ami többek szerint a törvényesség határán táncol Amerikában. Amerikában szigorú törvények szabályozzák a politikai lobbitevékenységet, a külföldi államok lobbistái kötelesek bejelentkezni és a szervezeteiket lobbiszervezetként regisztrálni. A New York Times kiderítette, hogy

Orbán egyik legjelentősebb lobbiszervezete, a Hungary Foundation ezt nem tette meg.

Az alapítvány azt állította, hogy kizárólag kulturális és oktatási tevékenységet fejt ki, de az amerikai lap bebizonyította, hogy ez nem igaz, az alapítványhoz kapcsolódó személyek közül többen is politikai lobbisták. Ilyen személy pl. Max Teleki, aki tavaly jelentkezett Joe Biden elnökjelölti kampányához külügyi tanácsadónak. A kampánycsapat miután értesült Teleki kapcsolatairól az Orbán-kormány felé, elbocsátotta a kampánytól, aggodalmaikat – külföldi állam esetleges befolyásolási kísérlete miatt – pedig továbbadta az FBI-nak. Másik Orbánhoz kötődő hírhedt lobbista Koszorús Ferenc, aki az alapítvány elnökeként kulcsszerepet játszott abban, hogy a Trump-kormányzat az előzetes tervekkel szemben végül mégsem támogatta 200 millió dollárral a magyarországi független sajtót 2017-ben.

Az Orbán-kormány érdekeiért lobbizó Hungary Foundation az elmúlt évben a lap szerint 5,2 millió dollárt adományozott amerikai agytrösztöknek, konzervatív csoportoknak, hogy azzal a Fidesz hatalmi érdekeit támogassa. Orbán 1,3 millió dollárt adott közpénzből a Koszorús és Teleki által képviselt amerikai magyar szervezeteknek is. A cikk említést tesz a Hungary Foundation ügyvezető igazgatójáról, Anna Smith Lacey-ről is (Stumpf István volt alkotmánybíró lányáról), aki korábban a washingtoni magyar nagykövetség kongresszusi összekötője volt. A nő a hírek szerint az utóbbi években arról győzködte többek között az amerikai diplomatákat, hogy Magyarországon nem erodálódik a demokrácia.

A cikk szerint 2012 óta Orbán 4,5 millió dollárt fizetett Amerikában lobbistáknak (ez 1 milliárd 382 millió forintot jelent), a lobbitevékenységét leplező Hungary Foundationnek pedig ennek ötszörösét, 21 millió dollárt. Mindennek feltételezhető célja, hogy kedvező színben tüntesse fel az Orbán-rendszert Amerikában.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen