Orbán bosszúja: Letarolnak egy védett erdőt, pedig ezt a Fővárosi Közgyűlés korábban megtiltotta

Tesznek arra, hogy természetvédelmi terület.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletbe ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás — közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint pénteken a főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó

védett erdő

területén.

Erre azért volt szükség, mert a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnál bejelentette, hogy a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal — bár erre péntekig még lehetősége lett volna — nem tiltotta meg — írták.

Jelezték, hogy a védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

“A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-án éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott”

— fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették, hogy a fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére

a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta,

így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata.

A közlemény szerint a természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását.

Fontosnak nevezték, hogy a terület sorsát, a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek.

(via mti)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....