Kitört a botrány: Megszűnt az egyik legfontosabb részleg a soproni kórházban, törölték az összes időpontot

Mehetnek új időpontért száz kilométerrel arrébb.

Sopronban augusztus 27-én megszűnt a gyermekkardiológiai rendelés, írta meg a Telex.hu.

A lap beszámol egy soproni család történetéről: tavasz óta próbáltak a három éves gyermeküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológia szakrendelésre; végül nagy nehezen,

szeptember végére

sikerült időpontot kapniuk.

Augusztus 31-én azonban egy levelet kaptak. Ebben az állt, hogy augusztus 27-től megszűnik Sopronban a gyermekkardiológiai rendelés, ezért minél hamarabb kérjenek újabb időpontot a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba. Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanis a Soprontól 96 kilométerre lévő megyei kórházat jelölte ki területileg illetékes ellátónak.

Mindez elég komoly felzúdulást keltett az érintett soproni szülők körében, köztudott ugyanis, hogy Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken

2022-re elfogyott minden lehetőség,

de ha mégis lenne hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást.

A Telex megkérdezte az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) az esetről. Kérdésükre megírták: a rendelés azért szűnt meg, mert az orvos nem kívánja a továbbiakban ellátni ezt a feladatot.

Az OKFŐ-től megkérdezték azt is, milyen esélyeik vannak a Sopronban és környékén élő szülőknek arra, hogy belátható időn belül kapjanak időpontot Győrbe, mikorra várhatók szabad helyek a rendelésre. A Főigazgatóság válasza szerint az elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, a gyermek életkorától, illetve attól ténytől függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyermek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó.

„A relatív sürgős esetek 1-2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetőek el”

– olvasható a válaszban.

A Sopronban és környékén élő szülők ilyen esetekben kérhetik az utazási költségeik megtérítését, erősítette meg az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az ellátás helyszínén a kórház az egészségbiztosító (NEAK) által üzemeltetett informatikai rendszerben rögzíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az utazási költségtérítési támogatáshoz.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....