Elkezdődött: 192 lakás maradhat fűtés és meleg víz nélkül egy lakótelepen

A lakótelep fűtés- és melegvízszolgáltatása 2022. október 1. napjával megszűnik.

Eddig egy cég vásárolta a lakótelep számára a gázt, amihez a jövőben már csak piaci áron tudnának hozzájutni. Ezt azonban sem az önkormányzat, sem a lakók nem tudják kifizetni.

192 lakás maradhat fűtés és melegvíz nélkül a nagytarcsai lakótelepen október elsejétől, mert nem sikerült megegyezni a szolgáltatókkal — írja az Átlátszó.

Az ügy rendezése érdekében a település önkormányzata levélben fordult többek között a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és a honvédelmi miniszterhez, valamint Pest vármegye főispánjához. Az önkormányzat közösségi oldalán számolt be az ügy részleteiről.

Mint írták, a Petőfi telep 11-14. szám alatti négy lakóépületben, amely állami tulajdonban és a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében van,

192 bérlakás és három nem lakáscélú helyiség, köztük egy gyermekorvosi rendelő van.

A problémát forrása, hogy a lakótelep fűtésére és melegvízellátására kialakított közművek ingatlana 2011-ben az önkormányzat tulajdonába került vagyonátadással.

A fűtést és a melegvizet jelenleg a Nagytarcsai Közműszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján, ez azonban

október 1-jén reggel hat órakor lejár és nem lehet meghosszabbítani.

Mivel a lakótelep számára jogi személy vásárolja a gázt, az egyetemes szolgáltatásba nem csatlakozhat be, erre az MVM állásfoglalása szerint csak akkor van lehetőség, ha a lakóépület mint szerződő lakossági felhasználónak minősül. Ám a felhasználási helyet még így is csak a minden lakossági fogyasztó számára biztosított kedvezményes gázmennyiség, azaz évi 1729 köbméter illeti meg. Ennél több csak akkor ha az “épületek tekintetében teljesül, hogy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek”.

Vagyis, ha a telepnek továbbra is a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. szerezné be a gázt,

csak versenypiaci áron tehetné meg.

A levél szerint a HM-nek kellene kezdeményeznie az épületek társasházzá alakítását, ez azonban idén már nem történhet meg. A tárca azt sem vállalta, hogy garanciát ad az önkormányzatnak ahhoz, hogy versenypiaci áron tudjon földgázvétei szerződést kötni, pedig az ellátási kötelezettség őt terheli. A település költségvetésébe nem fér bele, hogy biztosítsa a szolgáltatást, de a lakók sem tudják vállalni a szabadpiaci ár megfizetését. Ráadásul a megkeresett szolgáltatók közül több – az MVM, az E.On és az Emoga – küldött nekik árajánlatot, az E2 és a Wattler pedig vissza sem jelzett.

“Ezek alapján Nagytarcsa Önkormányzata nincs olyan helyzetben, hogy a gázszolgáltatást biztosítsa,

így a honvéd lakótelep fűtés- és melegvízszolgáltatása 2022. október 1. napjával megszűnik”

— írták.

Az önkormányzat már korábban megkereste Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztost, és a körzet országgyűlési képviselőjét Vécsey Lászlót is. Utóbbi közölte, hogy az ügyben a Miniszterelnökséghez fordult. Az Átlátszó kérdéseire sem a Miniszterelnökség, sem a HM nem válaszolt.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....