Orbán először veszített a 12 év alatt: Óriási győzelmet arattak a civilek

Ilyen már rég nem volt.

Hatályon kívül helyezte a hatalmas balatonföldvári vitorláskikötő kiviteli terveit a Pécsi Közigazgatási Bíróság — közölte a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a 24.hu-val.

Ez azt jelenti, hogy a gigantikus környezetrombolással járó beruházás — a hatályos pályázat alapján —

nem fog megépülni.

Az egyesület a kiviteli terveket két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon. A Veszprém Megyei Kormányhivatal korábban engedélyezte, hogy a földvári Nyugati strand területén megépíthesse a beruházó 175 hajó befogadására alkalmas kikötőt.

A civilek bírálták, hogy az engedély nem írta elő a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt, illetve elmaradt a társadalmi egyeztetés, emellett felhívták a figyelmet, hogy a helyi építési szabályzatnak is ellentmondanak a tervek. Utóbbi

tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását.

Az egyesület kiemelte, hogy a bíróság az önkormányzat szabályzata alapján hozta meg a döntését. Az építendő két mólószár által bekerített részen tilos lenni fürdeni, így 100 méter hosszú partszakaszon változna meg a strand funkciója — ez azonban ellentétes a helyi szabályokkal.

A per során februárban kiderült, hogy a strandot kettészelő kikötő tervei megkapták a vízjogi engedélyt. A kikötőt építő Balabo Kft. időközben változtatott a terveken, és még nagyobb területet kívánt igénybe venni.





A balatonföldvári képviselő-testület három héttel a 2019-es önkormányzati választás előtt vette napirendre az e-kikötő építésének tervét, amelyről korábban szó sem esett. A járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend révén a polgármester egy személyben kiírta az építési pályázatot 2020 tavaszán, amelyet a Balabo nyert el.

Az építkezéssel szemben a kezdeti tervek nyilvánosságra kerülésétől több civil szervezet tiltakozott. Kijelenthető, hogy a pályázat bíróság általi érvénytelensége a civilek győzelmét hozta.

(címlapkép: illusztráció)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....