Egyre nagyobb a felháborodás: külföldre is eljutott a magyar földrajzkönyv

Nem tetszik nekik sem.

„Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”

– mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökségnek.

Ahogy azt mi is megírtuk, egészen szürreális módon magyarázza a nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyv Ukrajnát. A tankönyvben azt írják:

„a népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport

gyakran szemben áll

egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért.”

Vagyis: azt a látszatot keltik a szövegben, mintha Ukrajnában belháború zajlana.

Nikolenko hozzátette: kedden a földrajztankönyv miatt a Magyarországon tartózkodó ukrán diplomaták bementek a magyar külügyminisztériumba tárgyalni, a tárgyalás során pedig megállapították, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész a tankönyvben, mivel az torzított tényeket közöl az országról.

Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő hamis információkat.

Nem ez az első alkalom, hogy a szerzők az orosz narratívát írják bele egy tankönyvbe az ukrajnai helyzettel kapcsolatban: míg 2017-ben a tényeknek megfelelően szerepelt, hogy Oroszország annektálta a Krímet és írtak benne a két szakadár régió születéséről is, 2018-ban változott a helyzet. Attól az évtől ugyanis kimaradt a könyvből a 2014-től szinte folyamatosan zajló kelet-ukrajnai háború, valamint a két szakadár régió is.

(via hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....