Közel 8 kiló fogyás két hónap alatt - nem semmi hatását fedezték fel az időablakos evésnek

Az elhízásra megoldást kereső kutatóorvosok fontos felfedezést tettek az időszakos böjt hatásával kapcsolatban, amely kulcsszerepet játszhat az egészséges testsúly megőrzésében. Az időszakos böjt, amikor egy napon belül 8-10 órás időablakban esznek az emberek, jelentős változásokat okozhat a bélrendszerben és az agyban.

Egy kínai kutatás során 25 elhízott önkéntest vizsgáltak 62 napos időszakban, ahol szigorúan szabályozták a kalóriabevitel idejét. Az eredmények szerint az alanyok átlagosan 7,6 kilogrammot fogytak (ez a tömegük átlagosan 7,8 százalékát jelentette). Emellett a kutatók bizonyítékot találtak bizonyos agyi régiók aktivitásváltozására és változásokra a bélmikrobákban is.


A bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban állnak egymással, és bár nem teljesen világos, mi okozza ezeket a változásokat, a kutatás rávilágít arra, hogy az agy és a bélrendszer közötti kölcsönhatás befolyásolhatja a táplálékbevitelt. Az agyi aktivitás változásai olyan régiókban mutatkoztak meg, amelyek fontosak az étvágy és a függőségek szabályozásában.

A vér- és székletminták elemzése azt is kimutatta, hogy a bélrendszer mikrobiomjának változásai kapcsolhatók bizonyos agyi területekhez, például azokhoz, amelyek az akaraterőnkért felelősek a táplálkozás során.


A kutatás eredményei kulcsfontosságúak lehetnek az elhízás megelőzésében és kezelésében, különösen tekintettel arra, hogy világszerte egymilliárd embert érint az elhízás, ami számos súlyos betegség kockázatát növeli. A további kutatások során vizsgálni kell, hogyan kommunikálnak egymással a két szerv, különösen fogyás közben, és ez milyen mechanizmusokon keresztül történik.

Nyitókép illusztráció