Kósa: A stadionépítést bírálni olyan, mintha felvetnék, minek nekünk Csokonai Színház

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Papp László, Debrecen polgármestere szerda délelőtt, hogy bejelentse: új korszakot nyitnak a város profi futballjának életében, önkormányzati tulajdonba veszik az élvonalból kipottyant klubot. Az ügy fontossága miatt a térség országgyűlési képviselője is megjelent az eseményen, sőt, Kósa Lajos beszélt is a helyzetről.



"Most az összefogásnak jött el az ideje,



nyilvánvaló, hogy mi történt, bajban van a Loki. Azt gondolom, hogy ilyenkor, nem is kérdés, hogy a város vezetésével össze kell fogni, az egyesület mögé kell állni.



És mindent meg kell tenni mindenkinek, hogy a Loki visszakerüljön az első osztályba.



A Loki (..) éppúgy a debreceni identitás, a debreceni szimbólumok része, mint Szabó Magda, mint a Nagytemplom, mint a Nagyerdő, vagy mint Csokonai Színház. Akkor is így van, Szabó Magda akkor is debreceni szimbólum, ha semmit nem olvastunk tőle. A Csokonai Színház akkor is Debrecen jelképe, ha valaki nem jár színházba. (..)



A Loki akkor is Debrecen szimbóluma, ha valaki nem meccsre jár, hanem mással tölti az idejét."



"A mi felfogásunk, azaz a kormányzó erők felfogása a sporttal kapcsolatban, hogy



a sport a magyar kultúra része. Ahogy a festészet, ahogy a költészet, ahogy az irodalom, ahogy a képzőművészet, ahogy a filmgyártás. Sport.



Ép testben, ép lélek, mondták a görögök. Az a meggyőződésünk, hogy a civilizáció, a magyar civilizáció, annak a teljesítménye nem érthető, ha a sportot nem tekintjük a kultúra részének. Szemmel látható, hogy van egy nagyon erős meggyőződés, ami nem tekinti így a sportot, ezért támadja a baloldal rendszeresen az intézkedéseket. (..)



Nem akarom vitatni, hogy elképzelhető egy vita arról, hogy a sport a kultúra része vagy sem. (..) Ezért nekünk meggyőződésünk, nem lehet a sportot úgy tárgyalni, hogy az nem a kultúra része. (..)



A mi nézőpontunkból felvetni, minek stadiont építeni olyan, mintha felvetnék, minek nekünk Csokonai Színház. A város nagyobbik része nem jár színházba.. Miért költünk erre közpénzt?



De a mi megközelítésünk, ha a sport a kultúra része, akkor érdemes építeni uszodát, tornatermet, stadiont. Annak a megkérdőjelezése, hogy mi értelme van annak, hogy a város beszáll a Loki finanszírozásába tulajdonosként, számunkra kézenfekvő.



Természetesen ez csak akkor igazolható, ha sikeresek vagyunk. Egy bűn rossz színházat nem szabad finanszírozni. Egy nagyon rossz hangversenyzenekart nem szabad finanszírozni. (..) Bűn rossz sportteljesítményt sem szabad."



Forrás: 444





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....