A Vérellátó feljelenti a DK-t, a párt szerint Bayer Zsolt felesége áron alul üzletel a vérplazmákkal

A betegellátásból tilos politikai támadást csinálni – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), miután – mint írják – a Demokratikus Koalíció ünnepnapra időzítette támadását ellenük. Az MTI-nek hétfőn eljuttatott közlemény szerint az OVSz az ország vérellátásának biztosítása mellett hatalmas részt vállalt a fertőzés elleni küzdelemben a tesztek vizsgálatával, az oltási programban való részvétellel, a plazmakészítmény előállításával. Most, amikor folyamatosan nőnek a kórházi vérkészítményigények, tűrhetetlen, hogy ilyen hangulatkeltéssel veszélyeztessék a véradást – fogalmaz az OVSz.



A Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti interpellációban és médiumokban támadta az OVSz plazmaértékesítését, teljesen figyelmen kívül hagyva és elhallgatva, hogy az OVSz az elmúlt években megtöbbszörözte a terápiás plazma betegek kezelésére nem szükséges mennyiség eladási árát, amelyet gyógyszeralapanyagként értékesít a további betegellátás érdekében. Ráadásul az új szerződés szerint a gyártó köteles az általa vásárolt plazmából előállított gyógyszereket Magyarország számára biztosítani. Ezzel az OVSz nagyban növelte a betegbiztonságot, valamint milliárdokkal növelte az állam bevételeit, pont ellentétesen az állításokhoz képest. De kétségtelen, hogy felrúgta az addigi kényelmes, verseny nélküli állapotot, amelyet a szocialista–SZDSZ kormány hagyott örökségül

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a Demokratikus Koalíció a multik érdekeit védi a magyar betegek érdekeivel és a magyar költségvetéssel szemben, azonban könnyen bizonyíthatóan valótlanságot állít, így rágalmazásért és becsületsértésért az OVSz feljelentést tesz a hamis hírt közlő médiumokkal és a DK-s képviselővel, Sebián-Petrovszki Lászlóval szemben.

Kiperelt dokumentumok

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, pártigazgatója egy online sajtótájékoztatón vasárnap jelentette be, hogy feljelentik Bayer Zsolt feleségét, aki szerintük „áron alul üzletel a magyar vérplazmával”.

A videóból kiderül, hogy a DK közérdekű adatigényléssel fordult az OVSz főigazgatójához (aki 2019 óta Bayerné dr. Matusovits Andrea, Bayer Zsolt jobboldali publicista felesége), hogy kiderítse, áron alul adták-e el a magyar vérplazmát magáncégeknek, a magyar államot megkárosítva. A főigazgató megtagadta a válaszadást, miután meglátása szerint az adatok nyilvánosságra kerülése üzleti veszteséget okozhatott volna a cégnek. A DK bírósághoz fordult, és meg is nyerték a pert.

Sebián-Petrovszki László a kézhez kapott dokumentumokra hivatkozva állítja: minden kiló eladott vérplazmán a magyar állam több mint 30 eurót, vagyis több mint 11 ezer forintot, évente pedig közel egymilliárd forintot bukott, mivel a szerződés évente 85 tonna vérplazma eladásáról szól.

Ezzel szemben az OVSz mai válaszában azt írja, a terápiás felhasználásra nem kerülő friss, fagyasztott plazma (FFP) értékesítése külön jogszabály alapján történik, amely a hazai betegellátás biztonságát és a nemzeti önellátást szem előtt tartva szigorú korlátozásokat határoz meg. Csak gyógyszeralapanyagként lehet értékesíteni, és a felhasználónak elkülönítetten kell kezelni a gyógyszergyártás folyamata során.

A DK közleményében hangoztatott világpiaci ár nem létezik, mert a plazma a hazai gyakorlatnak megfelelően, bár más korlátokkal, de az unió egyik országában sem hozható szabadkereskedelmi forgalomba. Emellett értékét jelentősen befolyásolja, hogy mely országból, milyen módszerrel és főként milyen populációtól gyűjtik, valamint átesett-e előszűrésen, és ha igen, akkor milyen tesztelési eljárásokkal szűrték az esetleges fertőzőképességét

– írják, hozzátéve, hogy a legutóbbi versenyeztetéssel elért, a korábbiakhoz képest igen magas ár a koronavírus miatt megnőtt kereslet és lecsökkent kínálat következtében állt elő, ugyanis az OVSz-nek kellő ütemérzékkel sikerült versenyt generálnia.

Közleményükben megjegyzik továbbá, hogy az OVSz működésével kapcsolatos, közérdekű adatokat tartalmazó minden anyag a törvényi előírásoknak megfelelően megtalálható a honlapjukon, működésük transzparens.

A képviselő által kért iratokat két okból nem adtuk át: egyrészt mivel a velünk versenyeztetési eljárás alapján szerződésben álló cég üzleti titokra hivatkozva ehhez nem járult hozzá (tehát nem az OVSz üzleti érdekére hivatkoztunk, mint ahogyan azt a képviselő állította), másrészt azért, mert a Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos nyilvántartása szerint akkor és most is inaktív, ügyvédi tevékenység gyakorlása alól felmentett, így képviseleti jogosultsággal nem rendelkező dr. Czeglédy Csaba Adrián ügyvéd által használt e-mail-címre, az iroda@czegledy.hu e-mail-címre kellett volna megküldeni a magyar egészségügy érdekeit maximálisan védő, nyilvánvaló üzleti titkokat tartalmazó szerződéseket

– teszik hozzá, megjegyezve, hogy az OVSz a munkáját szeretné maradéktalanul ellátni lelkiismeretes, nagy szaktudású munkatársaival együtt, és visszautasít minden nemtelen támadást, amely a betegellátást veszélyezteti.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen