Új lakás helyett albérletbe kényszerült István - ugrott az előleg és az ingatlan is


Hiába áll Tomhauser István mellett a törvény, senki nem vonja felelősségre a bűnöst.



Nagytarcsa —Évek óta küzd az igazáért Tomhauser István, akinek jogerős bírósági végzése igazolja, hogy a lakás, amelyre befizetett, jár neki, ám mégsem tud oda beköltözni. A vállalkozó ugyanis másnak adta el az ingatlant, István pedig albérletbe kényszerült, és a pénzét sem kapta vissza. A Blikk-ügyek sorozatának első szereplője 35 millió forintot bukott: hiába áll mellette a törvény, ez kevésnek tűnik.

- Sejtésem sem volt arról, hogy mi mindennel szembesülök egy új lakás építtetésébe belevágva – mondta a Blikknek Tomhauser István, akit a Magyar Atlétikai Szövetség 2010-ben és 2017-ben az év edzőjének választott. Tomhauser István 2017-ben Nagytarcsán nézett ki magának egy akkor épülő társasházban egy lakást. Eladta budapesti otthonát, majd albérletbe költözött.

- Hetente kimentem megnézni a munkálatokat, de az építkezés nagyon lassan haladt. Az átadás tervezett időpontja előtt, 2017 szeptemberében még csak a csupasz falak és a födém jelentették a házat.

A férfi felkért egy független műszaki ellenőrt, aki azzal szembesítette őt, hogy 2018 tavasza előtt nem költözhet be a lakásába.

- Ez az ellenőrzés volt a törési pont a vállalkozónál, innentől megromlott a viszonyunk. Megijedhetett attól, hogy kiderül: eltért az építési engedélytől, ugyanis nem három lakást alakított ki az épületben, hanem négyet.

A kommunikációs problémák áthidalására Tomhauser segítséget kért az okiratokat ellenjegyző ügyvédtől, aki azonban csak húzta-halasztotta az ügyet.

- Megbíztam egy másik ügyvédet a széljegyem meghosszabbításával, ami miatt dühösek lettek rám. Végül a vállalkozó arra a hazugságra hivatkozva, hogy nem fizetek, 2017 decemberében egyoldalúan felmondta a szerződést, az addig befizetett kilencmillió forintomat nem adta vissza.

Tomhauser pert indított a lakás tulajdonjogáért.

- A Gödöllői Járásbíróság alig fél év alatt jogerősen kimondta, hogy az elállás jogszerűtlen volt, a lakás jár nekem, persze a hátralévő vételárrészlet kifizetése mellett, illetve, hogy a vállalkozónak ki kell fizetnie a kötbért. Persze, ezt nem tette meg, csak végrehajtóval tudtam az összeget és a perköltséget behajtani. István ekkor tudta meg, hogy a vállalkozó eladta a lakását másnak, ezután tett feljelentést a rendőrségen.

- Ez két éve volt, nem tudok arról, hogy akár csak tanúként meghallgatták volna a cég illetékeseit. Nem intézkedtek a cég vagyonának biztosításáról sem, így a kft.-t ki lehet üríteni. Mindezek miatt a nyomozást megpanaszoltuk az ügyészségen. Ott 2020 tavaszán megállapították, hogy késedelmesen intézkednek, veszélybe került, hogy a pénzemet valaha is visszakapjam.

Tomhauser felkeresésére az ügyvédi kamara a kárt okozó ügyvédet kétszázezer forintra büntette.

- Mindebből számomra az derül ki, hogy Magyarországon a jogi kiskapukat kijátszva megéri csalni, mert nem csípik nyakon a bűnözőt, ha meg véletlenül igen, akkor csak minimális büntetést kap. Négy éve albérletben élek, a károm 35 millió forint körül van: a befizetett előleg mellett ennyivel többet érne ma ez a lakás.

A Blikk megkereste a rendőrségen bepanaszolt cég ügyvezetőjét is. Az asszony azt kérte, a férjével beszéljünk, mert a vevőkkel ő foglalkozott, ám a férfit nem lehetett elérni.
Tényleg nincs gyanúsított

Tomhauser ügyére vonatkozóan a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Blikknek megerősítette, hogy a XVI. kerületi kapitányságon sikkasztás gyanúja miatt elrendelt nyomozás ismeretlen tettes ellen zajlik, de gyanúsítottként még senkit nem hallgattak meg.

Súlyos büntetés?

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az ügyben megbüntetett ügyvéd kapcsán azt mondta, a fegyelmi büntetés nem azonos azzal, amit bűncselekmények elkövetéséért szabnak ki.

- A kamarai szankció a megrovástól a figyelmeztetésen át egészen az egymillió forintos pénzbírságig terjedhet, és úgy gondolom, hogy a kétszázezer forintos pénzbírság már súlyos retorzió – vélte Bánáti.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen