Az ellenzék arra készül, hogy az elrabolt vagyonokat visszaszerezze, erre kérnek felhatalmazást a magyaroktól



A DK miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy az ellenzéki pártok hamarosan bemutatják a közös minimumprogramot.

A Fidesznek nincs új ötlete, ezért áll a kommunikációs stratégiájának középpontjában, hogy „mindenkit” férje, Gyurcsány Ferenc irányít – mondta Dobrev Klára a Népszavának.

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanezzel a narratívával szemben nyertek Budapesten és a legtöbb vidéki nagyvárosban a 2109-es önkormányzati választáson, és szerinte így lesz a 2022-es országgyűlési választásokon is.

Dobrev a lapnak elmondta, hogy számított arra, hogy Karácsony Gergely is indul miniszterelnök-jelöltként, a 99 Mozgalomról viszont nem tudott, de üdvözli azt.

„Orbán azt célozta meg, hogy a civilek ne hallassák a hangjukat közéleti kérdésekben, szerintem viszont a politikát is vissza kell adni az embereknek. Minél több mozgalomban hallatják a hangjukat a civilek, annál nagyobb esély van a kormányváltásra” – nyilatkozta a DK politikusa.

Dobrev elmondta, hogy már zajlik az ellenzéki pártok közös programalkotása, reményei szerint hamarosan bemutatják a minimumprogramot.

A miniszterelnök-jelölt szerint egy esetleges ellenzéki kormánynak sokkal nagyobb mozgástere lenne, mint azt a Fidesz gondolná.

Arra fogunk felhatalmazást kérni a választópolgároktól, hogy az elrabolt vagyonokat, köztük az egyetemeket visszavegyük, a jogállami kereteket visszaállítsuk. Engedjék meg, hogy a jogtechnikai részletekről a választás után beszéljünk. Az biztos, hogy sok javaslat jelent meg nyilvánosan is és azt is elárulom: optimista vagyok politikusként és pénzügyi jogászként is”

– közölte Dobrev.

Szerinte egy esetleges koalíciós kormányzásban sok témában kell kompromisszumot kötni, de ez szerinte azzal az előnnyel jár, hogy a fontos döntések meghozatalakor sok szempontot meg tudnak vizsgálni.

„Vannak különbségek közöttünk, de leülünk egy asztalhoz és beszélgetünk, érvelünk. Nemcsak a pártok, hanem például az oktatásügyben a pedagógus-szakszervezetek, a szülők képviselő is elmondják szempontjaikat. Ez hívják kormányzásnak, nem pedig azt, hogy valaki iPadeken egy nap alatt összedobott egy jogszabályt" - mondta az EP-képviselő.

Arra a kérdésre, hogy miért lenne jobb közös jelölt, mint a többiek, Dobrev azt válaszolta, hogy mellette szól a kormányzóképesség, a határozottság, a tapasztalat.

A versenytársaim lehet, hogy másban jók. Rosszat viszont egyikükről sem mondok"

– tette hozzá.

Dobrev Klára szerint, ha az ellenzék ugyanakkora teret kapna a közmédiában és a vidéki lapokban, mint a kormány, Orbánnak nemhogy kétharmada, de egyszerű többsége sem lenne.

Az emberek túlnyomó többségének fogalma sincs róla, mi a valós helyzet. Jól mutatja ezt az a felmérés is, amely szerint a megkérdezettek jelentős része nem is hallott arról, hogy miközben a kormány sikerpropagandáját fújja, addig a járványban meghalt áldozatok számának tekintetében világelsők lettünk”

– közölte a DK politikusa.

Dobrev arra a kérdésre, hogy nem okoz-e majd presztízsveszteséget, ha nem nyer az ellenzéki előválasztáson, azt mondta, hogy bár egy verseny lényege, hogy vannak győztesek és vesztesek, szerinte az előválasztás kivétel ez alól.

Ha ügyesen csináljuk, akkor mindannyian győztesek leszünk. Én pedig a győzelemre készülök, és persze tudok olyat, akinek lesz oka szomorkodni. Ez a valaki pedig Orbán Viktor”

– nyilatkozta.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....