Szijjártó EU-n kívülről hozott munkaerővel akarja erősíteni a gazdaságot

A kormány szerdán megtárgyalta a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs legutóbbi javaslatait, és azok közül hetet jóvá is hagyott – jelentette be egy Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a munkacsoport vezetője. A miniszter szerint a múltkori 6 pont után 7 újabb jogszabályváltozás segíti a magyar gazdaság gyors újraindulását.

Szijjártó szerint a cél az, hogy Európában a leggyorsabban induljunk újra, a magyar vállalatok versenyképesek legyenek a koronavírus-járvány utáni helyzetben, és sikerüljön elérni az esztendő végére az 5,5 százalékos gazdasági növekedést.

EU-n kívüli, külföldi szakképzett munkaerő jöhet Magyarországra – A munkaerőpiacon lehetővé teszik, hogy munkaerőkölcsönző cégeken keresztül, ellenőrzött módon és szigorú feltételek mellett nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre Magyarországra jöjjenek dolgozni. Minősített munkaerőkölcsönzői kört állapítanak meg, csak nagy tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel rendelkező cégek hozhatnak külföldi munkásokat Magyarországra, mondta a miniszter.
Könnyebb lesz igénybe venni a munkahelyteremtő bértámogatást – Lehetővé teszik, hogy a munkahelyteremtő bértámogatást mindenfajta megkötés nélkül igénybe vegyék a vállalkozások, amelyek így regisztrált álláskeresőket vehetnek fel egyéb bürokratikus kötelezettség nélkül.
A vállalati hiteleknél csökkentik a közjegyzői díjakat – A kis- és közepes vállalkozások egyre több hitellehetőséghez jutnak, és egyre több dolguk van a közjegyzőkkel. Azért, hogy ez ne jelentsen túl nagy terhet, a közjegyzői munkadíjakat 50 százalékkal mérsékelik.
Csökkentik a régészeti költségeket – Csökkentik a beruházásokhoz kötődő régészeti költségeket, hogy a Magyarországra jövő nagyberuházások ne csússzanak emiatt, és a magasabb költségek ne rontsák Magyarország versenyképességét.
Hitelt kapnak a magyar cégek a külföldi vállalatok felvásárlásához – A magyar vállalatok külföldi szerepvállalásának erősítése érdekében az Eximbank olyan külföldi, intézményes hitelprogramot indít, amely a magyar vállalatok külföldi vállalatfelvásárlásait fogja finanszírozni. Az exportáló magyar vállalatok így meg tudják venni vagy részesedést tudnak szerezni a nemzetközi beszállítói vagy a vevői körben, illetve bármely más nemzetközi vagy külföldi vállalatban. Ehhez támogatott, alacsony kamatozású hiteleket vehetnek fel.
Az Eximbank zöld finanszírozási programot is indít – Kedvezményes kamatozású beruházási hitelt kapnak azok a magyar vállalatok, amelyek a beruházások során a környezetvédelmet, a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot előtérbe helyezik.
Olcsóbb lesz az exportgarancia – Egy olyan könnyítést is bevezetett az Eximbank, amellyel könnyebbé teszi az exportáló magyar vállalatoknak nyújtott állami kezességvállalást, vagyis az exportgaranciát, így a cégek ezt innentől olcsóbban kapják meg.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....