Közzétették milyen önkormányzati segélyek léteznek - Adósságkezeléstől a lakásfenntartási támogatásig...

Önkormányzati segélyek



Az elmúlt években meglehetősen átalakult az önkormányzati segélyek rendszere. Cikkünkben a támogatások listája.



Az önkormányzatok saját elhatározásuknak megfelelően számos támogatásfajtát adhatnak a területükön bejelentett lakosoknak. A nyári táborozástól a temetkezésig számos célra léteznek segélyek és támogatások, de mindenkinek érdemes a saját önkormányzatát felkeresnie, hogy megkérdezze, milyen címen igényelhet kisebb-nagyobb, egyszeri vagy rendszeres támogatást.



Aktív korúak ellátása. Egyik típusa a foglalkozást helyettesítő támogatás, vagyis a munkanélküli segély. Másik típusa a rendszeres szociális segély.



Adósságkezelési szolgáltatás. A lakhatás költségeit fedező támogatást. Célja az áram-, távhő-, víz- és csatornahasználat, kukadíj stb. elmaradások rendezése.



Gyermekintézményi térítési díjkedvezmény. Szociális alapon juttatott térítés, amely függ a gyermekek számától.



Gyógyfürdőbelépő. Nyugdíjasok vehetik igénybe, ha a településen működik gyógyfürdő vagy olyan intézmény, ahová az önkormányzat kiállítja a belépőt.



Hulladékgazdálkodási díjtámogatás. Lényege, hogy a jogosultnak nem kell fizetnie a szemétszállításért, mivel azt az önkormányzat állja helyette. Csak 70 éve felett és bizonyos kukaméretig vehető igénybe.



Közétkeztetés. Az önkormányzat kifizeti a jogosultnak a napi étkeztetése költségét egy kijelölt intézmény számára, ahonnét a támogatott minden nap ingyen elviheti az ennivalóját.



Kelengyetámogatás. Rászorultsági alapon járó egyszeri támogatás, általában utalvány formában jár.



Lakásfenntartási támogatás. Az egy főre jutó négyzetméterszámtól függő, vagyontalan személyeknek járó támogatás.



Önkormányzati segély. Nem a fenti segélyek összefoglaló neve, hanem különálló segélytípus. A rendkívüli helyzetbe sodródott személyeknek nyújtható segély: temetés, gyógyszerköltség, ikerszülés esetén igényelhető, ha a bekövetkező esemény jelentősen rontja a lakosok anyagi helyzetét.



Óvodáztatási támogatás.
Csak akkor jár, ha a családnak rendszeres gyerekvédelmi támogatás is jár. A gyermeknek természetesen óvodásnak kell lennie a törvényben meghatározott mindenkori korhatár szerint.



Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Étkeztetésre, ruházkodásra és iskoláztatásra használható, általában utalvány. Nem fix összegű, halmozottan hátrányos helyzetű családoknak magasabb összeg jár(hat).



Szociális lakbértámogatás. Önkormányzati tulajdonú lakást bérlő személyek igényelhetik. A támogatás a lakbért mérsékli, szemben a lakásfenntartási támogatással, amikor a közüzemi számlák kifizetését segíti az önkormányzat.



Amennyiben akármelyik támogatást részleteiről szeretne érdeklődni, vegye fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal!





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....